luni, 2 mai 2011

Terapia cu argila

MOTTO:
"Dacã argila se îndreaptã acolo unde se aflã rãul (adicã boala), aceasta este în mod precis pentru cã ea este înzestratã cu inteligenta Naturii."
RAYMOND DEXTREIT

Utilizarea argilei, roua sedimentarã alcãtuitã dintr-un amestec de silicati si din fragmente de cuart, micã etc., ca agent terapeutic, dateazã de foarte mult.
Papirusuri egiptene, scrieri tinand de medicina anticã, elenã, romanã, ca si traditii orale existente la diferite colectivitãti si triburi din Asia, Africa si America, atestã folosirea acestui produs natural în tratamentul diferitelor inflamatii interne, în infectii si arsuri ale pielii, în abcese, în diverse stãri de rãu ale tubului digestiv si chiar în sifilis. Acest pãmant natural si viu, care este argila, s-a dovedit a fi un remediu pentru stãvilirea dizenteriei care fãcea ravagii printre soldatii primului rãzboi mondial aflati în transee.
Virtuti terapeutice ale curei cu argila
Principalele virtuti terapeutice ale curei de argila sunt urmãtoarele:
• Argila are o remarcabilã putere de absorbtie.
• Face dovada unui remarcabil tropism pentru boalã în general si pentru anumite boli în particular.
• Este o puternicã antitoxinã, ea potenteazã fortele de apãrare ale organismului.
• Dispune de puteri în ceea ce priveste echilibrarea radioactivã a corpului.
• Are proprietãti cicatrizante de exceptie.
• Reîncarcã celulele organismului, prin intermediul unor mecanisme, prin energie vitalã, revigorandu-le.

Argila, dupã ce în prealabil se duce acolo unde trebuie, stand exact cat trebuie, absoarbe subprodusii nocivi si îi expulzeazã din organism pe calea tubului digestiv.
Argila este folositã ca agent terapeutic fie sub formã de apã cãreia i s-a adãugat continutul necesar de argilã, apã pe care o folosim în special în cura internã, fie sub formã de pansamente si cataplasme, acestea din urmã aplicandu-se pe cale externã, fie calde, fie reci, în functie de necesitate.
Argila se prezintã pisatã, sub formã de pulbere albã, verde, rosie, galbenã si gri, în prealabil curãtatã de praf.

Apa argiloasã care se pregãteste pe baza pulberii sau a argilei pisate, folositã în cura internã, va fi preparatã cu cateva ore înainte de a fi bãutã. In acest sens, într-un pahar cu apã se dizolvã o linguritã (preferabil din lemn) de argilã. Aceasta reprezintã doza pentru o zi. Cura dureazã 3 sãptãmani. In prima sãptãmanã se bea apa de deasupra sedimentului, dimineata, pe nemîncate. Intr-a doua si a treia sãptãmanã, se bea tot continutul paharului, bine amestecat.
Cataplasme cu argila
In vederea folosirii argilei ca pansament sau cataplasmã, se va pregãti o pastã omogenã ce rezultã din dizolvarea argilei pisate sau pulberii, depozitatã într-un vas, peste care se toarnã apã, panã ce depãseste cu cel mult 1 cm nivelul argilei. Se preparã cu putin timp înainte de folosire.
Cataplasma se aplicã rece peste locurile bolnave calde (abcese, furuncule, rãni) si se tine 2-3 ore. Dacã se aplicã deasupra organelor interne afectate, cataplasma se tine peste noapte. Cand este vorba de procese cronice, este preferabil a se aplica o cataplasmã caldã, încãlzitã prin "bain-marine", sau folosindu-se un radiator.
Este absolut necesar ca aceste cataplasme sã se aplice astfel încat sã adere intim cu zonele afectate, folosindu-se în acest scop bandaje sau adezive. Se aplicã de 1-3 ori pe zi, dupã necesitate si tolerantã. Cataplasmele se aplicã nu numai pentru a cicatriza o ranã, ci si pentru a revitaliza organele interne, cum ar fi: stomacul, ficatul, rinichii etc.

Tratamente naturiste cu argila

Afectiunile care beneficiazã de pe urma tratamentului cu argilã sunt:
• Insuficienta hepaticã si biliarã, dacã se aplicã pe zona ficatului cataplasme de 1-2 ori pe zi.
• Gastroduodenita si ulcerul beneficiazã de curã constand din ingerare cu 1 orã înainte de principalele mese, a unui pahar de apã cãldutã în care s-a dizolvat o linguritã rasã de argilã.
• Colicele nefretice, litiazice, asadar acele produse de "pietricele" renale, beneficiazã de ingerarea unui pahar de apã argiloasã, bãutã dimineata pe nemîncate si de aplicarea de cataplasme pe ariile renale, în cursul dupã amiezii.
• Nevrozele si depresiile sunt atenuate în evolutia lor prin aplicatii pe ceafã, frunte si pe coloanã a cataplasmelor calde.
• In cazul artritelor, dar în afara crizelor dureroase acute, se aplicã 3 cataplasme pe zi, de preferintã calde. Acest tratament se va completa cu un pahar de apã argiloasã, bãut dimineata pe stomacul gol, iar un altul bãut cu 1 orã înainte de cinã.
• In migrenã se atenueazã durerile prin alpicarea unei cataplasme reci pe frunte si ceafã.
• In caz de bronsite se recomandã alternanta de cataplasme reci aplicate pe piept si pe spate.
• In guturai si sinuzitã se va inspira apã argiloasã pe nãri.
• In caz de amigdalitã si bronsitã se va folosi apa argiloasã sub formã de gargarã.
• In lombago si sciaticã se aplicã pe sale 2-3 cataplasme pe zi, calde, care se tin 3-4 ore.
• In caz de arsuri se aplicã pe un tifon fin, cataplasme groase de argilã rece, timp de 1 orã. Dacã tifonul aderã la zona arsã, se lasã pe loc, schimbandu-se doar cataplasma, care se va aplica atat ziua cat si noaptea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu