duminică, 1 mai 2011

cauzeSpune-mi unde te doare, si-ti voi spune pentru ce




MICHAEL ODOUL









« SPUNE-MI UNDE TE DOARE »
LEXIC
Plus 300 patologii decodate
Ca urmare a elementelor de psiho-energetica din
« Spune-mi unde te doare, si-ti voi spune pentru ce »











Editura DERVY, 1999












Vietii, pentru acest miracol permanent
care ne scapa dar pe care-l traim.











INTRODUCERE

    Succesul incontestabil pe care l-a avut precedenta mea lucrare “Spune-mi unde te doare ca sa-ti spun de ce/pentru ce” m-a determinat sa reflectez asupra ecoului scrierilor mele. Intr-o lume aparent superficiala si interesata numai de clipa si usor, o asemenea carte are o anumita confidentialitate. Dar, de aceasta data, nu este cazul, din contra, departe de mine acest gand.
          Dincolo de satisfactia personala, logica care poate decurge din acesta reusita, am in mod deosebit sentimentul de a fi util umanitatii. Omul pare a fi foarte hotarat sa nu se lase uimit de oglinda (pentru ciocarlii?). Este bine de subliniat ca barbatii si femeile cauta raspunsuri veritabile la intrebari fundamentale. Oamenii din toate categoriile sociale reflecta si privesc dincolo de spuma valurilor. Aceasta conditie sine qua non asupra refelectarii asupra propriei vieti, pare a fi inteleasa de un nr din ce in ce mai mare de persoane. Nici o categorie sociala nu poate scapa, cum nu se poate scapa de sangele contaminat sau de boala vacii nebune, poluare, coruptie sau masacrele africane. Cunostintele colective si individuale se deschid sensului profund al responsabilitatii.
          Cred ca aceasta deschidere nu-l priveste decat pe celalalt. Aceasta luare la cunostinta este interioara. Responsabilitatea exista in aceeasi maniera fata de noi insine, faptele noastre si ceea ce ni se intampla. Ceea ce-mi da mai multa speranta, este ca persoanele care cauta, stiu ca aceasta are un pret si-l accepta.
    Aceste persoane au inteles si au admis ca asumarea responsabilitatii, care elibereaza omul, presupune sa-si evalueze comportamentul si faptele si ca, natura acestora, daca nu e punitive, nu este cu mai putin adevarata.
          Aceasta noua viziune asupra vietii este imbogatita de o dimensiune pe care materialismul a stirbit-o grav, care este aceea a “sensului” si a relatiilor cauza/efect. Faptul ca orice manifestare are o origine, da “volum” unei vieti care a fost fixate de o privire rigida si cristalizata de intelect. Mai mult decat atat, aceasta imbogatire depaseste cu mult simpla “dispozitie ” a hazardului si a fatalitatii. El creeaza, de fapt, ideea ca daca exista o legatura intre cauza si efect, aceasta legatura constituie, de fapt, o relatie subtila dar neintrerupta intre ele. Aceasta continuitate a legaturii implica la randul sau faptul ca noi putem sa ajungem la “informatie”, la oricare nivel al acestei legaturi. Aceasta constatare logica este fundamentala deoarece ea semnifica foarte clar ca putem in orice moment sa citim, sa intelegem  si-n consecinta sa anticipam efectul care va urma dar care nu se manifesta inca. Tot asa scrie si Coelho in “Alchimistul”: “Daca cerul ne da cunoasterea viitorului, este pentru ca sa-l putem schimba”.
          Cu cat viziunea va fi mai sensibila si cultivata, adica cu cat va afla si va accepta “sa vada”, cu atat informatiile vor fi precoce si precise si cu atat vom putea interveni din timp si mai usor. Aceasta interventie va putea intr-adevar sa aiba loc la un nivel de densificare (vezi “Spune-mi”) slab si in consecinta usor de transformat. Caracterul constant al acestei evolutii a constiintei, intarit de numeroasele marturii si cereri pe care le-am primit, m-au determinat sa scriu aceasta “continuare” care este, mai degraba, o completare la “Spune-mi …”.
     In ceea ce priveste lexicul, acesta se prezinta sub forma unui dictionar de patologii in care fiecare intrare (notiune) este citita prin filtrul psihoenergetic. Insist asupra faptului ca aceste decodari nu sunt in nici un caz retete, adevaruri definitive, ci mai degraba invitatii la reflectare. Lectura lor trebuie insotita de precautii asupra carora am insistat in cartea anterioara. Din acest motiv preambulul urmator reia ideile principale si principiile majore exprimate in precedenta lucrare si lectura acesteia este incompleta fara aceea a Spune-mi…Toate elementele prezentate fac parte din responsabilitatea noastra. Deci, lectura placuta si o buna decodare.


         

PREAMBUL


          Asa cum a scris prietenul meu T.M., medic homeopat, in prefata lucrarii: Pentru medicina Occidentala, orice teren genetic este predispus la o boala. Aceasta predispozitie poate fi congenitala (teren HLA) sau dobandita (mutatie cromozomiala). Pentru Orient, boala dovedeste un obstacol in realizarea Drumului Vietii. Constiinta exprima astfel, prin tulburari energetice generatoare de boli, piedici in dezvoltarea sa deplina.
          Aceste 2 viziuni nu sunt in mod necesar incompatibile mai ales ca, se stie, ca la soricei, de exemplu, experientele de stres provocat pot genera alterari (modificari) cromozomiale. De aceea, cu acelasi teren genetic, un individ va experimenta o boala, in timp ce, un altul, va ramane sanatos.
          Este interesant de constatat ca epoca noastra moderna, care dezvolta din ce in ce mai mult comunicarea catre exterior, este aceea a indepartarii de sine.
    Stiinta noastra, oamenii de stiinta si politicienii care vor sa stie sa stapaneasca totul, sunt in mod dramatic inspaimantati imediat ce li se vorbeste despre om sau umanism. Evitam si fugim de aceste dimensiuni pe care nu le putem nici numara si nici controla si care ne sperie. Aceasta frica ne determina, printre altele, sa citim despre secte si numerosi terapeuti guru, prea-fericiti, sa ne avantam intr-un domeniu putin cunoscut si atat de vast in care totul si orice poate fi spus sau facut.
    Aceasta stare de fapt a generat o psihoza agravanta, in timp ce astazi, tot ceea ce se vorbeste de aceste dimensiuni, devine suspect. Nu este un raport realizat in viteza (in cateva ore) de parlamentarii care nu pot sa invoce competente particulare care puteau permite ca acesta sa se schimbe, ci din contra.
          Totusi, ca vrem sau ca nu vrem, dimensiunile subtile ale fiinte umane sunt acolo, exista si se exprima in fiecare zi. Pentru a le putea intelege si pentru a patrunde sensul profund, trebuie acceptat ca paradigma care le priveste sa fie diferita de aceea a viziunii mecaniciste. Este ca in fizica si diferentele fundamentale care exista in fizica clasica si cuantica. Una se ocupa de ponderal si de macroscopic si cealalta de subtil si microscopic. Nu se exclude contrar dorintelor unora. Ele nu se ocupa de acelasi nivel, studiind totusi acelasi lucru. Legatura intre ele, ca si pentru uman, este un principiu de coerenta. Trebuie sa-l accepte pentru ca ne permite sa unim cunoasterea si diferitele sale paradigme, nu antagonice si complementare.
          Acceptarea acestei idei, inseamna sa dam posibilitatea citirii acestei legaturi prin limbajul corpului. Acest limbaj va propune sa-l aprofundam in aceasta lucrare, bazele esentiale ale acestei viziuni particulare fiind puse in lucrarea precedenta. Asociata cu patologia tipurilor, are ca scop sa va ajute sa-l conduceti pe celalat mai bine (sau pe voi insiva) spre starea de sanatate, dand un sens lucrurilor care se intampla. Aceasta este fundamental necesara deoarece daca, desi adesea ceilalti pot sa ne ajute si chiar uneori sa ne ingrijasca, noi suntem singurii care ne putem insanatosi.
    Doresc sa precizez inca o data aici, care sunt elementele majore de exprimare a raului sufletului, revenind asupra relatiilor corp-spirit si terenurile lor de exprimare care sunt traumatismele, bolile si actele ratate.

1.                            Relatiile corp – spirit

Mi se pare dificil de inteles relatia dintre corp si spirit si-n consecinta semnificatia raului in raport cu ranile corpului, daca nu ne largim viziunea pe care o avem asupra omului si asupra vietii. Daca raman la stadiul de om masina, adica compus din piese independente si care pot fi schimbate in functie de progresul etnic al stiintei, relatiile pe care le-am facut in cartea mea precedenta sau pe care le fac aici, vor parea sa tina de magie, de viziune, de imaginatie pur si simplu sau de delir.
          Aici intervine intrebarea: Cum si de ce se leaga manifestarile psihice, simptomele, bolile sau accidentele cu ceea ce se intampla, ceea ce se petrece in noi? Observatia mecanicista nu poate sa raspunda la intrebare deoarece viziunea ei este prea lipita de simptom, campul sau de observatie este prea strans, oricare ar fi in timp sau in spatiu. Aceasta o impiedica sa mearga la adevarata cauza care nu se poate astfel justifica decat prin hazard (accident) sau prin elemente care vin din exterior. (virusi, microbi, hrana, mediu)
          Largind viziunea noastra si observand omul in totalitatea sa psihica si temporala, vom putea sa legam diferitele niveluri care compun existenta sa, dandu-i astfel dimensiunea sa veritabila, dimensiune care este, inainte de toate, spirituala.
    Poate atunci vom putea intelege adevaratul motiv de a fi al fiinitei umane si, in consecinta, motivele de a fi bolnav.
          Orientul ne propune o imagine foarte interesanta pentru a reprezenta acest vehicul care este corpul nostru fizic si acest Drum al Vietii pe care mergem. L-am expus in precedenta lucrare Spune-mi…si nu o voi relua aici. Aceasta imagine a calestii care avanseaza pe Drumul Vietii care este trasa de caii emotiilor noastre si condusa de vizitiul mentalului nostru, ilustreaza perfect ideea legaturii dintre conducator si vehicul, intre confort si modul de conducere, locul major fiind dat calatorului ascuns, acest inconstient care cunoaste itinerariul mai bine decat vizitiul.
          In orice caz, daca acceptam aceasta idee a relatiei directe intre corp si spirit, devine atunci interesant de stiut sensul manifestarilor fiziologice. Ele devin puncte de sprijin ale realizarii noastre, prin ele realizarea se face si se exprima. Ele pot fi si un remarcabil mijloc de decodare si de intelegere a partii pe care o traim, a ceea ce se intampla in noi. Corpul nostru devine atunci o extraordinara unealta de cunoastere. Mai mult chiar, trebuie sa incercam sa descifram si sa intelegem prin intermediul caror tipuri de procese se exprima acest corp. Ideile care urmeaza reprezinta baza lecturii.

2.Traduceri fiziologice

          Ca toate manifestarile energetice ale lumii noastre, realitatea umana are nevoie de suportul sau manifest, de corpul sau fizic pentru a putea traduce, exprima, ceea ce se intampla in straturile sale cele mai profunde. Avem nevoie de gesturi, cuvinte sau desene pentru a putea exprima ideile, gandurile, sentimentele noastre. Toate aceste fundamente intangibile nu ar exista, in sensul in care ele nu ar putea fi percepute, daca nu ar avea aceasta posibilitate de a se manifesta in aceeasi maniera si mergand un pic mai departe, cel mai frumos calculator din lume nu ar fi de nici un folos daca nu ar avea periferice (ecran). Se pare ca spiritul uman are putine motive de a fi, fara proiectia sa materializata care este corpul fizic.
          Daca reiau exemplul calculatorului, nu serveste la nimic sa fie puternic, daca perifericele nu-l pot urma, adica nu pot exprima aceasta putere. Nu serveste la nimic nici macar sa aiba periferice extraordinare daca capacitatea sa de memorie sau de calcul nu este la inaltime, ca de exemplu sa aiba o imprimanta color daca nu poate lucra decat in alb-negru. La fel este si cu omul care trebuie sa caute acest echilibru intre corp si spirit. Interesul esential al omului este ca prin expresia acestui corp, el va putea, daca va vrea intr-adevar, sa decodeze ce se intampla in spiritul sau. Atunci cand ansamblul functioneaza coerent, realitatea fizica este in acord cu realitatea spirituala a individului.
   Existenta se deruleaza normal. Atunci cand exista o discordanta intre cele doua, intre Constient si Inconstient, in scenariul initial si cel jucat de actor, vor aparea mesaje, semnale de alarma. Fiinta umana are in principal trei tipuri de semnale, trei maniere de a trai in corpul sau, cu o intensitate diferita, aceste mesaje interioare de discordanta. Aceste trei tipuri de mesaje sunt tensiunile fizice sau nervoase, traumatismele fizice sau psihologice si bolile organice sau psihologice. Actele ratate care participa la aceste trei niveluri vor fi amintite separat.

3.Tensiunile fizice si psihologice

   Primul mod de exprimare este acela de a resimti o tensiune, un discomfort, ca de exemplu, tensiunile dorsale, dificultatile digestive, cosmaruri, boli sau tulburari psihologice ? etc,. Suntem aici la stadiul normal de exprimare a tensiunii interioare. Inconstientul utilizeaza un semnal fiziologic sau psihologic pentru a exprima ce se intampla. Este Maestrul sau Ghidul Interior care loveste geamul Calestii pentru a face semn Vizitiului si pentru a-i spune ca ceva nu merge (proasta directie, condus inconfortabil sau periculos, oboseala, nevoia de a face pauza, etc) Daca persoana este deschisa, gata sa auda si sa accepte mesajul la nivelul Constientului, ea va face schimbarile comportamentale necesare si tensiunile vor disparea. Noi avem din pacate multe dificultati de a fi receptivi la acest nivel. Exista multe motive pentru aceasta, in principal tendinta noastra normala catre usor, dar si cultura noastra care separa lucrurile si face ca noi sa nu mai stim sa le legam.
    Acesta e motivul pentru care se dezvolta surditatea interioara. Primul nivel de mesaje este totusi extraordinar de bogat si nu este singurul.
          Pentru a se face auzit, Inconstientul trebuie uneori sa recurga la alte doua tipuri de mesaje: traumatismele si bolile. Din grija si nevoia de eficacitate, acestea sunt vizibil mai puternice si mai percutante, daca mi se permite sa spun. Ele prezinta un al doilea inconvenient, deloc neglijabil, in raport cu mesajele mai directe care sunt tensiunile. Traumatismele si bolile sunt mereu decalate in timp in raport cu originea tensiunii. Acest decalaj este proportional cu surditatea noastra, cu incapacitatea noastra de a auzi mesajele. Aceasta poate fi datorata unei sensibilitati extreme care le face mai puternice sau pur si simplu refuzului nostru de schimbare. Decalajul este mai important pentru boala decat pentru traumatism si este mai mare decat tensiunea sau mai degraba, semnificatia sa este refuzata pentru ca atinge zonele sensibilitatii foarte puternice ale individului. Orientul ne spune ca, desi ea vizeaza punctele cheie fundamentale ale persoanei, efectele sale se produc pe planurile Constiintei sau ale diferitelor incarnari.

4.Traumatismele corpului si membrelor

   Traumatismele reprezinta un al doilea mod de comunicare. Este vorba de un al doilea stadiu in care individul, prin inconstient, este in cautarea unei solutii. Traumatismul este deci o expresie activa, in sensul in care reprezinta o dubla tentativa a persoanei care-l traieste.
    Este in principal un mesaj nou, mai puternic decat tipul precedent, dar mai ales un mod de comunicare mai deschis. Maestrul sau Ghidul interior bate cu foarte multa forta in gemulet si merge chiar pana la a-l sparge pentru a face destul zgomot si pentru a-l obliga astfel pe Vizitiu sa-l asculte. Acest stadiu poate deasemenea sa permita o schimbare directa a situatiei in cauza deoarece apare in timpul procesului de densificare sau de eliberare a energiei. Asta nu inseamna ca noi va trebui sa reducem schema, cu conditia ca sa avem o confirmare de primire.  Este de fapt destinata sa marcheze un timp de oprire a persoanei, sa o oblige sa opreasca in acel moment evolutia sa neadaptata pentru a o intelege si a o schimba.
          Traumatismul este de asemenea si o tentativa activa de stimulare sau de eliberare a energiilor tensionale care s-au acumulat datorita distorsiunilor interioare ale indivisului. Din aceasta cauza traumatismul nu se produce niciodata la intamplare in corp. Socul, ruptura interioara, fractura se vor produce intr-un punct bine determinat al corpului fizic pentru a stimula energiile in acel punct sau pentru a elibera blocajul energetic din acel punct, uneori chiar ambele simultan. El ne furnizeaza astfel informatii de o mare precizie asupra a ceea ce se intampla in noi. Rasucirea gleznei drepte, taierea policelui de la mana stanga, deplasarea celei de-a 3-a vertebre cervicale sau lovirea capului, va insemna de fiecare data ceea ce nu merge, lateralitatea conferind o informatie suplimentara acestei intelegeri. O entorsa a incheieturii mainii are o semnificatie generala, dar faptul ca e pe dreapta sau pe stanga va preciza inca o data semnificatia ei.
   Traumatismele sunt active deoarece se manifesta in Yang, avand legatura , in general, cu partile corpului care sunt la exterior: membre, cap, bust. Actioneaza de asemenea la nivelul energiilor defensive care circula in principal la suprafata corpului. Trebuie stiut ca, cu cat tensiunea este mai puternica sau dureaza de mai mult timp fara a fi “percepute”, cu atat are sansa de a fi majora, violenta. Nu se manifesta mai putin pozitiv,  adica activ, chiar daca conduce la un accident mortal, in sensul ca reprezinta o tentativa uneori extrema de actiune, de eliminare, de schimbare a lucrurilor. Este clar ca va trebui inteles si pe cat posibil gera sau anticipat in aceasta intelegere. Daca nu, riscam sa suferim o tentativa, uneori vitala, de solutionare, sau “trecand pe langa” acest mesaj, de-al retrai mult mai intens.

5. Bolile organice si psihologice

  Al treilea mod de exprimare, este acela care se sprijina pe boli, fie ca sunt organice, psihologice sau ambele. Ne aflam aici intr-un stadiu de eliminare a tensiunilor, a distorsiunilor interne pe care-l putem cifra drept “pasiv”. Suntem in Yin, in profunzimea corpului sau spiritului. Individul elimina tensiunile sau de data aceasta intr-o maniera “inchisa”. Maestrul interior pune Caleasca in pana pentru a obliga Vizitiul sa opreasca. Aceasta eliminare, chiar daca are o anumita semnificatie, obliga la aceasta oprire si nu mai permite nici o schimbare directa. Ea apare ca final de ciclu de densificare sau eliberare, in timp ce acest ciclu nu s-a desfasurat in totalitate sau corect si “incapatanarea” noastra a cristalizat si a fiat lucrurile in noi. Va trebui deci obligatoriu sa recurgem la reproducerea schemei, la retraire, pentru retragerea acestei experiente si schimbarea pe cat posibil, a amintirilor, experientelor din Constiinta Holografica.
   Reproducerea se poate face in acest timp avand o constiinta imbogatita. Aceasta va depinde de intelegerea pe care am fi avut-o din experienta, de capacitatea noastra de a fi decodat si acceptat mesajul bolii. Imunitatea noastra fizica si psihologica iese intotdeauna strivita, in timp ce aceasta boala a fost “acceptata” si generata de individ.
          Boala ne deschide, in acest caz, doua posibilitati. Ea ne permite mai intai, sa eliberam energiile tensionate acumulate si-n acest sens joaca un rol foarte important de supapa. Putem medita serios la ceea ce reprezinta metoda moderna, adica alopata (medicamente chimice) de ingrijire sistematica a bolilor, reducandu-le la tacere sau chiar “omorandu-le” din fasa sau in plina desfasurare, impiedicandu-le astfel sa se exprime.
          Nu trebuie totusi sa fim sistematici in sens invers. Este necesar uneori  sa reducem la tacere boala deoarece aceasta poate fi mortala. Dar chiar in acest caz, a reduce la tacere o boala periculoasa pentru integritatea organismului nu inseamna ca noi nu putem sa reflectam la sensul ei, ci dimpotriva.
          Boala serveste deasemenea ca semnal de alarma, avand precizia la fel de mare ca cea a traumatismului. Ea ne vorbeste foarte exact de ceea ce se petrece in interiorul nostru si ne da indicatii interesante pentru viitor.
Ca mesaj pasiv, ea este in cele din urma o fuga, o slabire a tensiunii care o traieste si este uneori chiar inconstient traita ca o cadere, (de altfel se si spune “a cazut la pat”).
    Caleasca cu pana, care a fost reparata nu mai este la fel de solida ca una noua sau nu mai inspira tot atata incredere proprietarului. Boala reprezinta inconstient sau nu o constanta a esecului sau a incapacitatii de a intelege, de a accepta sau chiar la modul cel mai simplu de a resimti distorsiunile interioare. Nu am stiut sa reactionam sau am fost destul de puternici pentru a rezista. Eliminam astfel dar in cunostinta de cauza, mai mult sau mai putin constienti, ca se putea actiona mai bine. Daca ne invatam lectia, dupa recuperare, ne vom dezvolta imunitatea interioara, daca nu o vom slabi si mai mult si bolile se vor dezvolta mult mai usor. Cu cat tensiunea de eliminat va fi mai veche sau mai apasatoare, cu atat ea va fi mai puternica si boala “va avea nevoie” sa fie profunda si grava.
          Aceasta diferenta intre caracterele “pasiv” al bolii si “activ” al traumatismelor este fundamental. Ea apare chiar in modul in care corpul fizic le rezolva. In cazul traumatismelor, corpul repara stricaciunile multumita fenomenului miraculos al cicatrizarii. Acesta este activa deoarece celulele traumatizate sau de acelasi tip se reconstituie. Este Vizitiul insusi care poate repara pana in cazul bolii, corpul repara datorita sistemului imunitar. Acest proces este pasiv in masura in care intervin celule de un alt tip decat cele bolnave. Trebuie chemat un depanator pentru a repara Caleasca. Ajutorul, asistenta, solutia vin din exterior, de la elemente straine partii bolnave (globule albe, de ex) in timp ce in cazul traumatismului, partea traumatizata se ajuta, se repara pe sine, cu propriile celule.

6. Actele “ratate”

   Prin “acte ratate” Freud a adus un element extraordinar de bogat/ important in psihologia individuala si a interactiunii corp-spirit. El spunea ca prin lapsusuri, gesturi neindemanatice si accidentale, noi exprimam, eliberam tensiuni interioare pa care nu am putut sau nu am stiut sa le eliberam altfel. Atunci cand avem lapsus, asta presupune ca exprima de fapt gandirea noastra reala.
          Totusi, deoarece Freud a calificat aceste acte ca “ratate”, ele sunt din punct de vedere cultural, percepute, resimtite ca o greseala, ceva care nu este adaptat si care trebuie sa fie evitat (cel putin pentru marea majoritate a indivizilor). Acesta vine din faptul ca efectiv gestul sau cuvantul, constient dorit, nu a reusit. Dar aceasta privire este daunatoare deoarece ne determina sa cautam, daca e posibil, sa impiedicam producerea lor, mai ales punand in loc o cenzura interioara mai eficace. Eu prefer sa-l numesc un act “reusit” chiar daca rezultatul evident nu este cel asteptat de Constientul persoanei. Acest act este manifestarea reala a unei tentative de comunicare a Inconstientului catre Constient. Este vorba de un mesaj uneori codat prin care Inconstientul exprima o tensiune interioara. El inseamna pentru Constient ca experienta nu a fost in concordanta cu fondul, ca ceva nu s-a incadrat bine. Maestrul sau Ghidul Interior vine sa traga renii tinuti de Vizitiul adormit, sperand ca zdruncinatura produsa prin trecerea printr-o groapa sau peste un damb sa-l trezeasca pe acesta din urma.        
          Actul reusit poate lua, ca si mesajele de care am vorbit mai inainte (si din care face parte) trei forme. Poate fi vorba de un lapsus lingvistic, adica de o “eroare” de exprimare verbala (folosirea unui cuvant in locul altuia), de un gest “stangaci” (rasturnarea unei cesti pe cineva sau spargerea unui obiect), adica care nu produce rezultatul scontat si cele din urma – un accident mai traumatizant ca o ruptura, o entorsa sau un accident de masina sau un comportament inconstient care duce la declansarea unei boli. Poate fi vorba, de ex, de o persoana care sta intr-un curent de aer si raceste.
          Daca comunicarea interioara functioneaza, nu a fost intrerupta de o hipertrofie a Constiintei, mesajul va trece prin tensiuni fizice si psihologice, cosmaruri sau acte “ratate” usoare (lapsusuri. Spargerea obiectelor semnificative). Daca comunicarea este de proasta calitate, aproape inexistenta, forta mesajului va trebui sa creasca (cand legatura telefonica este proasta, trebuie sa urlam pentru a fi auziti de interlocutor). Vom intra in faza accidentala sau conflictuala pentru a provoca si a obtine traumatismele de care am vorbit in capitolul precedent. Putem de asemenea face ceea ce trebuie pentru a “cadea ….la pat” (a raci, a bea/ a manca in exces sau insuficient). Daca in cele din urma comunicarea este intrerupta complet, atunci boala este profunda, structurala (boli autoimune, cancer etc.)

7. Lateralitati: dreapta si stanga

          Problema lateralitatii este zilnic un subiect “sensibil”, care pare a fi in dezacord cu pozitionarile de obicei admise, definind partea dreapta a corpului ca fiind in relatie cu “tatal” si partea stanga cu “mama”.
          Afland eu insumi despre aceasta pozitionare, inteleg perfect intrebarile care ne scapa. Mi-a luat un timp inainte de a incepe sa-mi pun intrebari. Doar am constatat treptat, in timpul practicii mele, ca aceasta pozitionare oficiala a lateralitatii, nu corespunde de fiecare data, dimpotriva, din experientele traite de persoane si impartasite in timpul consultatiilor individuale am ajuns la alta concluzie. Cercetarile din traditia orientala foarte veche mi-au permis sa inteleg unde se afla eroarea si sa fac sa evolueze sensul lateralitatii. Acest sens mi-a fost ulterior confirmat de munca autorilor care s-au ocupat de aceasta chestiune, de ex, A de Sorezenelle.
          Orientul face o mare diferenta intre “manifestari” si “non-manifestari”, (trait/experimentat) intre ceea ce precede nasterea, perioada numita Cerul Anterior si ceea ce urmeaza dupa aceasta nastere, care este calificata Cerul Posterior. Vedeti schema care urmeaza.

p.25 - schema
   Asa cum putem vedea in aceasta schema, extrasa din Spune-mi unde te doare avem in Cerul Anterior si Cerul Posterior o parte dreapta si o parte stanga. In acelasi timp putem constata ca ele sunt inversate. Aceasta inversare ne permite sa intelegem de ce psihologia morfologica si psihologia moderna plaseaza, la nivelul corpului uman raportul cu mama in partea stanga a corpului si raportul cu tatal in partea dreapta, in timp ce medicina traditionala chineza si taoista o fac invers. Aceasta se explica prin faptul ca Occidentul a fost intotdeauna mai preocupat de non-manifestari, de spirit si de suflet, adica de elementele care vin din Cerul Anterior, decat de corp si de realitatea fizica si materiala considerate ca inferioare si care apartin Cerului Posterior. Orientul, pe de alta parte, a fost mereu preocupat “de aici si acum”, de trairea actuala si reala, de manifestari, de Cerul Posterior. Corpul fizic si realitatea materiala sunt pentru ei foarte importante deoarece Spiritul se exprima prin ele. Ori tocmai la acest nivel traumatismele si bolile se exprima, si nu in Cerul Anterior.
          Occidentul isi bazeaza studiul pe elemente apartinand in principal Cerului Anterior, in timp ce Orientul se bazeaza pe Cerul Posterior, cel putin pentru lateralitatea fizica. Acestea sunt inversate, asa cum se intampla intre imaginea realitatii pe care o percepe ochiul si cea inversata care este transmisa si “reconstituita” la nivelul creierului. Partea dreapta a corpului este deci pentru orientali in raport cu Yin si in consecinta simbol matern si partea stanga este in raport cu Yang si e simbol patern. Aceasta precizare este extrem de importanta deoarece lateralitatile fizice ale simptomelor si traumatismelor vor fi pentru noi elemente graitoare si revelatoare despre ceea ce se intampla in adancul nostru.
Dat fiind ca aceste manifestari apartin manifestarii Cerului Posterior, ele sunt codificate prin lateralizarea propusa de orientali (dreapta= simbol matern). In schimb tot ceea ce se intampla in psihologie, imaginar, vis sau ceea ce a fost conceput ca forma dinaintea nasterii (psihomorfologie) apartin Cerului Anterior si corespund din aceasta cauza lateralitatii utilizate de occidentali.
          Sa luam un ex. Un copil care se naste cu urechea dreapta putin mai mare decat stanga va avea o relatie si o dependenta de ascultare privilegiata cu tatal sau. De ce? Daca copilul s-a nascut cu aceasta ureche mai mare este pentru ca ea s-a format astfel inaintea nasterii, ea s-a structurat in acesta forma in Cerul Anterior, in non-manifestare. La acest nivel, dreapta este in raport cu simbolul patern si stanga este in raport cu simbolul matern. Tot ceea ce va veni de la tatal sau, vorbind de educatie si cultura, va fi privit si perceput cu o mai mare sensibilitate, cu o mai mare ascultare dar fara indoiala, de asemenea, cu o mai mare dependenta.
          Daca in schimb, acelasi copil acuza o otita la urechea dreapta suntem in lumea manifesta, in ceea ce traieste copilul dupa nastere, urechea dreapta este de acum in relatie cu simbolica maternala, deoarece suntem in Cerul Posterior, manifest. Copilul este cel care a declansat o manifestare simptomatica in corpul fizic prezent dupa nasterea sa. Aici lateralitatea se inverseaza si dreapta vine in relatie cu simbolica maternala. Aceasta otita ve semnifica ca el nu vrea sa auda ceea ce vine de la mama sa, ca ceea ce aude de la ea nu-l satisface.
   Probabil tipa adesea sau isi petrecea timpul spunandu-i “fii atent”, nu face asta ca o sa cazi, o sa-ti faci rau, o sa racesti…”. Asta nu este in contradictie cu forma si marimea urechii care “semnaleaza” ca acest copil “ prefera” sa auda si sa asculte ceeea ce vine de la tata, ci dimpotriva.
          Putem sa luam un al doilea exemplu. Este cazul unei persoane care viseaza ca-si suceste glezna stanga. Desi acest incident are loc dupa nasterea sa, suntem totusi, in acest caz, in non-manifestat, in virtual, deoarece totul se petrece in oniric (lumea visului). Aceasta entorsa va fi pusa in legatura cu simbolica materna. In schimb, daca aceasta persoana isi suceste cu adevarat glezna stanga, suntem in manifestat si acesta entorsa primeste, in acest caz, o simbolica paterna si poate exprima, de ex, o problema de pozitie, de atitudine reletionala cu un barbat.
          Putem sintetiza simbolica lateralitatilor in tabelul urmator.
          Ultima precizare pe care as vrea sa o adaug, raspunde obiectiilor pe care le intalnesc in timpul numeroaselor mele conferinte. Unii terapeuti se sprijina (bazeaza) pe faptul ca, creierul este lateralizat si ca sistemul nervos care depinde de acesta este “incrucisat” (se intersecteaza) la nivelul gatului. De aceea partea stanga, rationala, comanda partii drepte a corpului, in timp ce partea dreapta, imaginativa, sensibila, comanda partii stangi. In consecinta ei concluzioneaza spunand ca partea dreapta a corpului, comandata de creierul stang (masculin) este obligatoriu reprezentarea “tatalui”, in timp ce partea stanga a aceluiasi corp, este reprezentarea “mamei”, deoarece este comandata de creierul drept (feminin).
          Aceasta afirmatie nu se potriveste deoarece se bazeaza pe o ipoteza din start gresita. Este de fapt o eroare sa gandim ca ceea ce “actioneaza” in traumatisme sau boli este creierul prin intermediul sistemului sau nervos central, motor. Ori, sistemul nervos, creat de constient, nu “intervine” absolut deloc, ci celalalt sistem nervos, numit autonom sau “neurovegetativ” care este creat de Inconstient.
          Cum functioneaza acesta? Avem doua sisteme nervoase bine diferentiate care actioneza in organismul nostru, un sistem nervos, zis “central” sau “motor” care este comandat de creier si Constientul nostru, si un sistem nervos zis “autonom” care este condus de Inconstientul nostru.
          Mai avem si doua tipuri de fibre musculare, fibre musculare numite “striate” “albe” sau “clare” conduse de sistemul nervos motor si fibre musculare numite “netede”, “inchise” sau “rosii” comandate de sistemul nervos autonom. Muschii picioarelor sau ai bratelor sunt mai degraba compusi din fibre albe deoarece functionarea lor depinde in principal de sistemul nervos motor.
   Un muschi cum este inima este alcatuit in marea sa majoritate din fibre rosii sau inchise deoarece functionarea ei depinde aproape in totalitate de sistemul nervos autonom. Este suficient sa mergem intr-o macelarie ca sa putem constata acest lucru de aproape pe o tejghea.
          Sistemul nervos motor este insarcinat cu tot ceea ce tine de “voluntar” ca de ex, sa iei un obiect, sa deschizi usa, sa mergi.etc. aceste actiuni voluntare sunt premise prin actiunea sa asupra fibrelor musculare albe. Sistemul nervos autonom genereaza, in ceea ce-l priveste, tot ceea ce este involuntar, autonom in organismul nostru: bataile inimii, digestia dar si anumite tensiuni musculare, manifestarile spasmofile, de ex, etc.
          Or, procesele de manifestare a tensiunilor in corp nu sunt voluntare. Sistemul nervos se ocupa deci de acestea deoarece el este in relatie cu Inconstientul. Doar ca el nu este “incrucisat”, opus sistemului nervos motor. El domina incepand cu o axa centrala uniforma pe care se situeaza zonele de repartizare numite plexuri. Din varful craniului si pana la talpi, dreapta ramane deci intotdeauna dreapta si stanga stanga. De aceea explicatia lateralitatilor incrucisate nu se poate aplica aici. Avand in vedere toate acestea, convingerea mea este, prin urmare, ca in descrierea Limbajului Corporal, lateralizarea demna de analizat trebuie sa fie: dreapta= simbolica materna si stanga = simbolica paterna.
          Cea mai buna modalitate de a verifica este de a ne convinge singuri, plecand de la propria existenta, observand simplu si cu sinceritate ceea ce ne propune viata. Ar fi bine sa nu ne spijinim pe propriile convingeri si sa lasam experientele vietii sa ne arate drumul.
          Este exact ceea ce am facut, lasand deoparte convingerile asupra lateralitatii pe care le descoperisem si dandu-mi dreptul sa observ.
          Dupa mai mult de 7000 de consultatii individuale, mi-am facut o convingere. Fiecare are dreptul sa i se dea posibilitatea sa si-o faca pe a sa.
          De fiecare data cand vom fi in prezenta unei manifestari lateralizate in corpul nostru, trebuie sa cautam ceea ce se intampla in acel moment in viata persoanei in cauza (sau intr-un trecut mai mult sau mai putin apropiat in functie de gravitatea manifestarii), intr-unul din domeniile legate, actionand in ordine descrescatoare a gradelor urmatoare:

Simbolica Yin

Partea dreapta a corpului

Primul grad: Mama, sotia, fiica, sora
al doilea grad: Femeia in general, feminitatea, structura personala sau lucrurile in general, creierul drept, sentimentele
gradul social: Familia, intreprinderea (cea care reprezinta mama sociala, cea care ne “hraneste” si protejeaza la sanul ei”), societatea, biserica.

Simbolica Yang

Partea stanga a corpului

Primul grad Tatal, sotul, fiul, fratele
al doilea grad Barbatul in general, masculinitatea, personalitatea individuala sau lucrurile in general, creierul stang, forta.
gradul social: Individualismul, ierarhia (care reprezinta tatal social, acela care “educa, formeaza si da exemplu”), autoritatea, politia.
     Dar aceasta corespondenta a lateralitatilor este de asemenea valabila pentru un anumit tip de auto-diagnostic de baza. De fapt avem cu totii o anumita parte a corpului care domina, atat in aspectul general (suplete, deschiderea soldului sau a piciorului, marimea sanului) cat si inaspectul specific (ochiul director, sensibilitatea urechii, partea in care ne lovim, accidentam adesea.)
   Aceasta lateralizare ne da o tendinta generala a dinamicii noastre personale de fond si ne spune foarte clar daca este Yin (reprezentarea materna) sau daca este Yang (reprezentarea paterna) care domina in noi, sau cu care avem, in principal de “reglat” cate ceva.
          Un ultim element de reflectie pe care as vrea sa-l aduc in discutie referitor la problema lateralitatilor este o ilustratie. Miniatura care urmeaza, extrasa dintr-un foarte vechi manuscris, ne arata ca Occidentul a inteles procesul inversiunii.
          De fapt, asa cum putem constata in aceasta reprezentare a lui Christos pe cruce, deasupra axei bratelor, care reprezinta orizontalitatea si lumea manifesta, suntem in non-manifest, in Cer, in intangibil. Soarele care se gaseste aici si care reprezinta Yang si masculinitatea, se afla la dreapta. Luna care reprezinta Yin si femininul se afla la stanga. Imediat ce trecem sub axa bratelor, in incarnat, manifestat, Pamant, putem observa ca pozitiile se inverseaza. De aceea femeia se afla in partea dreapta si barbatul in stanga.
          Doresc, in final, sa aduc o precizare foarte importanta. Scopul (obiectul) acestei carti este sa decodeze, sa gaseasca un sens mesajelor exprimate. Prin urmare, aceste mesaje au un sens decat atunci cand exista, se exprima.
   Nu functioneza in mod sistematic in sens invers si nu inseamna ca orice tip de problema, de rau, de suferinta se va produce obligatoriu pt ca traim rau o anumita situatie.        Sa explicam! Daca cineva tipa, inseamna ca ii e rau. Din contra, cineva care se simte rau nu va tipa obligatoriu.

8. O lectura deschisa

Dupa acest preambul esential intelegerii, vom dezvolta analiza corpului fizic propunand chei de lectura. Este fundamental ca intotdeauna sa plasam aceasta lectura intr-o semnificatie globala pentru individ, in Drumul vietii sale si nu intr-o semnificatie a evenimentului de moment. Vom putea astfel sa incercam sa ajutam individul dand un sens suferintei sale, in loc sa incercam cu disperare un mijloc de a opri acest semnal care incearca sa avertizeze.
          Suferintele sau ranile pe care le traim sunt mesaje ale Inconstientului, ale Maestrului Interior. Ca si in cazul viselor, semnalele pe care ni le trimite sunt intotdeauna simbolice, cu un grad mai mult sau mai putin puternic in functie de importanta/gravitatea problemei. La fel cum nimeni nu va poate spune ce inseamna visele voastre, tot asa nimeni nu poate spune ce inseamna durerile voastre. Cred ca nu putem da decat axe de reflectie, cadre de semnificatii si nu sensuri precise / exacte valabile pentru toti si in care fiecare va reaseza “istoria lui”. Voi relua mai jos un exemplu citat in Spune-mi unde te doare…
          “Nu cred ca se poate spune, de ex, (asa cum am citit in anumite lucrari) unei femei care are o durere a sanului stang: asta inseamna ca nu va ocupati suficient de dvs, sau asta inseamna ca va ocupati prea mult de copii. Aceste afirmatii sunt in parte adevarate dar, fara indoiala, in parte false. Deoarece fiecare din noi este purtatorul unei povesti care este a lui (ii apartine), care ii e proprie si care nu seamana cu nici una.”
Deci nu se poate sa generalizam astfel. In cazul exact din ex precedent, iata ce poate fi spus acestei femei, dupa parerea mea:
          Ce reprezinta sanii? Mai intai sunt elemente de feminitate si apoi permit hranirea copilului, sa-i dea hrana cu ce sa traiasca. Simbolizeaza, prin urmare, doua lucruri: feminitatea si capacitatea de a se ocupa de altii, de a-i lua in grija si, in particular, pe aceia pe care-i plasma la nivelul de “copil”. Poate fi vorba de orice persoana de care ne ocupam ca de un copil sau pe care il ingrijim. In plus este evident ca in timpul alaptarii si a mici copilarii, femeia “se uita” pe sine complet pentru a fi “mama” pentru progenitura sa. Ea ingrijeste si protejeaza copilul care depinde complet de ea, la fel cum toti cei cere-i “ingrijim” cu afectiune materna sau cei pe care-i protejam sunt sau devin “dependenti” de noi. Aceasta ne permite sa instauram/dezvoltam o relatie deosebit de putere “ascunsa” vis-à-vis de un altul, sub pretextul ca el are nevoie de noi, ca el “ nu stie” sau “ nu poate”. Suntem deci “oblilgati” sa stim sau sa facem pentru el, in locul lui sau spunandu-i cum trebuie sa faca.
          Totusi este vorba de sanul stang. Sa ne amintim: lateralitatea dreapta corespunde lui Yang, adica simbolicii masculine. Deci ii voi cere acestei femei sa se gandeasca la ce nivel al vietii sale s-a ocupat excesiv de un barbat pe care-l considera ca un copil (baiatul ei, sotul, fratele, patronul) si pentru care are, poate, ca sa nu spunem fara indoiala, tendinta sa se uite pe sine. Fuge ea de rolul de femeie preferandu-l pe cel de mama? Ii voi cere in cele din urma sa se gandeasca sincer la relatia de “putere” mai mult sau mai putin declarate pe care o poate avea asupra acestui barbat.
Ea singura va putea gasi raspunsul, daca va vrea cu adevarat, chiar in ea. Ea singura va putea “lipi” aceasta inlantuire comportamentala pe care tocmai am dat-o, cu propria sa viata, ca sa inteleaga si sa aleaga eventual sa-si schimbe atitudinea. Prezenta suferintei fizice cauta sa-i arate, in orice caz, ca situatia nu-i convine. “Auzirea ” mesajului ii va permite sa evite sa treaca prin boala pentru a elimina tensiunea interioara.
          Doresc sa abordez, in final, o ultima idee esentiala. Prin mesajul corpului si strigatul sufletului, atingem problema adevarului si faptului ca acesta este interior si nu exterior si definit prin criterii absolute. Din acest motiv semnificatia mesajelor nu functioneaza decat intr-un singur sens si nu se poate spune a privi ca un anumit comportament va duce la o anumita boala sau suferinta a corpului. Singurul adevar care ne este transcendent, exterior si impus, este acela al legilor vietii , acela al echilibrului energetic care serveste drept suport manifestarii vietii. Am ales o parte a acestor legi in Cerul Anterior si inlantuirea lor principala, poate fi scurtata in orice lucru sau atitudine in exces este rea/daunatoare. Din acest motiv oricare din exemplele pe care le voi propune in aceasta lucrare nu va cauta catusi de putin sa demonstreze si nici sa demonstreze ceea ce este (orice). Acest exemplu va servi doar ca ilustrare pentru a lamuri, clarifica, plecand de la o situatie concreta si reala, relatia existenta intre trairea unui individ si ceea ce sufera in corpul sau (si poate primul pas spre o solutie).
          Pentru ca lexical sa fie facil, agreabil si inteligent folosit, durerile, patologiile sau traumatismele care sunt analizate, sunt clasate in sisteme si in ordine alfabetica.
          Sunt clasificate in sisteme deoarece fiecare dintre ele are in sine o inlantuire proprie semnificativa. Prin urmare, orice patologie sau tensiune care se manifesta intr-unul din ele, are un prim sens global in raport cu sistemul respectiv. Apoi, organul sau partea direct implicata vine sa desavardeasca acest sens.
          Sistemele osos si muscular cer un decodaj suplimentar de localizare, privind membrele. Astfel, inflamarile vor lua, pe langa sistemul insusi, un sens propriu, are un sens in sine, dar daca acesta se situeaza la degetul mare de la mana stanga sau la genunchiul drept, acest sens va fi puternic modificat.
          Aceasta observatie este importanta pentru toate ramurile medicinii, osteopatie, kinesiterapie sau terapie, care vor folosi aceasta lucrare. Ea ne permite, de fapt, sa constatam ca, in lectura psiho-energetica pe care o predau sau folosesc, tipul de manifestare ales (o fractura, de exemplu) exprima tipul de tensiune sau problema trait, cat si modalitatea de rezolvare sau tipul de tensiune si nivelul sau de densificare [exista o nevoie sau o tendinta de ruptura (spargere) in noi sau in viata noastra], pe cand locul de manifestare (de ex: glezna) exprima nivelul psihologic sau spiritual viza de traire (aceasta ruptura priveste relatia mea cu lumea si dificultatea mea de a ma adapta).
          Clasificarea alfabetica permite ca, plecand de la cuprins, sa se gaseasca rapid orice patologie sau tensiune. In plus va fi necesar sa se citeasca la inceputul capitolului sensul global asociat sistemului in care se manifesta simptomul.

9. Clasificarea pe sisteme
          Structura mecanica: Sistemul osos si articular  /Sistemul musculo-tendos
          Structura organica:  Sistemul nervos / Sistemul digestiv/ Sistemul genitar-urinar/ Sistemul respirator si cutanat/ Sistemul circulator/ Sistemul limfatic/ Sistemul endocrin
          Afectiuni in afara sistemului:  Afectiuni ale ochilor, Afectiuni ala urechilor, Afectiuni ale gurii, Afectiuni ale parului, Afectiuni legate de apetit, Afectiuni legate de voce, Afectiuni diverse sau particulare.

10. Structura « mecanica »
          Cum este constituit natural corpul fiecarei fiinite umane? Mai intai este construit in jurul unei osaturi, unei structuri solide si dure care este scheletul.
Acest schelet, contituit din oase, este rigid dar articulat, in masura sa permita toate miscarile corpului. Scheletul insusi este structurat in jurul axei sale de baza care este coloana vertebrala. E vorba de truchiul magic de unde pornesc toate ramurile corpului nostru.
          In interiorul acestei structuri purtatoare, avem diferite organe care au un loc perfect pentru ca functia lor sa se desfasoare in cele mai bune conditii posibile. Ansamblul este pus in miscare de un sistem foarte elaborat de motoare / muschi si de cabluri/ tendoane , ligamente si e protejat de un plic care il acopera in intregime / pielea.
          Sa ne ocupam acum de fiecare parte a masinii noastre corporale pe plan structural si sa o detaliem. Astfel vom putea gasi fiecareia  rolurile care ne vor permite sa descifram mesajele.

A.                            SCHELETUL SI COLOANA VERTEBRALA

Coloana este compusa din vertebre care au fiecare un rol exact. Ele sunt in numar de 5 pentru vertebrele sacrale (3+2), 5 lombare, 12 dorsale si 7 cervicale. Nu voi reveni aici asupra simbolicii acestei constructii (vezi Spune-mi…).
          Fiecare vertebra are un rol distinctiv si serveste drept palier de distributie a informatiilor vibratoare provenind din creier. Cele doua planuri, constient si inconstient, ale oricarui individ comunica cu corpul prin suportul mecanic si chimic al acestui ordinator central care este creierul nostru.
Aceasta transmite ordinele sale celei mai mici celule prin intermediul intregului sistem nervos cerebral-spinal si a sistemului nervos autonom sau neurovegetativ (sistemul simpatic si parasimpatic). In functie de tipul si intensitatea tensiunii, la nivelul vertebrei palier se va produce o descarcare (evaluare) a excesului de energie.
          Alunecarea vertebrala, contractura musculara in jurul vertebrei palier vor duce, intr-o prima faza, la o senzatie dureroasa mai mult sau mai putin puternica, apoi, daca dezechilibrul persista sau daca-l reducem la tacere, fenomenul se agraveaza adesea si se transforma in artroza, in hiernie de disc sau intr-o disfunctiune organica. Este foarte interesant sa constatam ca fenomenul se produce, sau mai degraba se descopera, foarte des, dimineata, la trezire, adica imediat dupa noapte. Or, noaptea este perioda privilegiata de activitate si de exprimare a Inconstientului nostru. Maestrul Interior are nevoie de linistea noptii pentru a se examina deoarece zgomotul si agitatia zilei nu-i permite acest lucru. Zgomotul Calestei pe drum si faptul ca Pasagerul este asezat in interior, fac ca, vizitiul si Maestrul Interior sa nu poata discuta decat in momentele de pauza, de oprire alese sau provocate de un incident in desfasurarea drumului, asa cum explic in Spune-mi unde te doare. Doar in cazurile cele mai urgente sau cele mai puternice avem nevoie sa apelam la un act ratat prin care avem nevoie sa facem exact gestul care trebuie pentru a ne bloca spatele.
          Sensul principalelor alunecari vertebrale este usor de dedus din tabelul urmator. Astfel putem, in functie de legaturile mecanice (nu vorbesc aici de legaturi energetice) care exista pentru fiecare palier vertebral, sa extrapolam putin legaturile care exista cu organele respective. Raportandu-ne la acest organ sau parte a corpului, la pagina care le descrie, sensul manifestarii se imbogateste considerabil.

B.                            SENSUL TENSIUNILOR SAU PATOLOGIILE LEGATE DE STRUCTURA "MECANICA"
Structura mecanica (schelet, os) reprezinta structura noastra interna, credintele despre viata, mare parte a acestor structuri sunt inconstiente, sunt arhetipurile noastre cele mai profunde, pe care ne sprijinim zilnic, inconstient si permanent, in decursul vietii. Marile convingeri ale popoarelor (istorie, cultura, obiceiuri, religii) fac parte din aceste arhetipuri, dar ele sunt si foarte personale cum ar fi rasismul, etica, sensul onoarei, justitiei, perversiunile sau angoasele viscerale, oasele reprezinta ceea ce este mai dens si mai ascuns in corpul nostru, in jurul lor este construit totul, pe ele se sprijina si se odihnesc toate. In ele este adapostita substanta moale osoasa, aceasta piatra filosofala interioara in care se produce cea mai secreta alchimie umana. Deci, ele reprezinta tot ceea ce e mai profund in noi, in psihologia noastra inconstienta, oasele sunt arhitectura acesteia. Sunt cele pe care si in jurul carora este construita si se odihneste raportul nostru cu viata.
          Atunci cand suntem profund perturbati, tulburati, atinsi, bulversati in convingerile noastre de baza, profunde, in legatura cu viata, cu ceea ce credem ca este sau ca ar trebui sa fie, structura noastra osoasa o va exprima printr-o suferinta sau un disconfort.
          Durerile generale ale structurii osoase sunt rare si au adesea tendinta sa se localizeze intr-o parte a corpului (picior, brat, cap, pumn). De fiecare data, semnificatia mesajului este in legatura directa cu acest loc, dar trebuie sa stim ca problema exprimata acolo e profunda, structurala, legata de o convingere fundamentala care, pe buna dreptate sau nu, este perturbata (zdruncinata) de experientele traite de individ.
Inainte de a putea da un sens mai exact, sa vedem acum simbolica generala a fiecarui membru. Aceasta ne va permite, asociindu-l cu traumatismul sau patologia de care se leaga, sa obtinem o decodare mai clara.

C.                            MEMBRELE INFERIOARE

Sunt compuse din doua parti: coapsa (copsa + femurul) si piciorul (pulpa piciorului + tibia + peroneul) si din 3 axe importante care sunt articulatiile lor principale. Membrele inferioare se termina cu o piesa maestra, laba piciorului. Articulatiile piciorului care leaga si articuleaza laba piciorului, piciorul si coapsa si bustul sunt soldul, genunchiul si glezna.
          Care e rolul major si psihologic al picioarelor? Ele ne permit sa ne deplasam, sa mergem inainte sau inapoi, dintr-un loc intr-altul si bineinteles sa mergem spre ceilalti. Sunt deci vectorii nostrii de miscare, care ne pun in legatura cu lumea si cu ceilalti. Simbolica sociala a piciorului e foarte puternica. Ele ne permit apropierile, intalnirile, contactele, care la randul lor, ne permit sa mergem inainte. Tot ce apartine piciorului este legat de miscarea in spatiu si mai ales in spatial relational. Picioarele sunt deci vectorii de relatie. Sunt reprezentarea lor psihologica si agentul psihic potential.
          Intr-un sens foarte global, atunci cand avem tensiuni sau dureri in picioare, asta inseamna ca avem tensiuni relationale cu lumea sau cu cineva.
          Avem dificultati sa avansam sau sa ne intoarcem in spatial relational al momentului. Cu cat localizarea la nivelul piciorului va fi mai precisa, cu atat ni se va permite sa descoperim tipul de tensiune pe care-l traim si pe care nu-l intelegem. Vom identifica, detaliind fiecare parte a piciorului, semnificatiile particulare al fiecareia. Va trebui intotdeauna sa integram fiecare tip de semnal in cadrul de baza care e acela al relatiilor cu lumea si cu ceilalti. Vom studia mai intai articulatiile piciorului, soldul, genunchiul, glezna si apoi vom trece la coapse, pulpa piciorului si laba piciorului.

Soldul

          Soldul reprezinta articulatia primara, bazica, mama memebrelor inferioare. De la el pleca toate miscarile potentiale ale acestor membre. El reprezinta de asemenea axa de baza a lumii noastre relationale. Este poarta Inconstientului relational, punctual prin care elementele Inconstientului nostru tasnesc spre Constient. Schemele noastre profunde, convingerile despre ce inseamna relatia cu un altul si cu lumea, si modalitatea in care traim aceasta relatie, sunt somatic reprezentate (la nivelul structurii corpului, bineinteles) prin sold. Orice perturbare constienta sau nu a acestor nivele va avea consecinte la nivelul unuia din solduri. Impreuna cu bazinul si zona lombara, soldurile sunt sediul puterii noastre profunde, cat si al capacitatii nostre de mobilitate si de suplete interioare si exterioare. Plecand de la solduri fiinta noastra este in relatie cu lumea.
          Problemele soldurilor, durerile, tensiunile, blocajele, artrozele, etc, ne arata ca traversam o situatie in care baza convingerilor noastre profunde este repusa in discutie.
          Faptul ca aceasta articulatie, care e sprijinul prim si fundamental al piciorului, slabeste, inseamna ca spijinul prim si fundamental de baza, convingerile cele mai ascunse despre legatura cu viata slabesc si ele. Ne aflam in centrul notiunii de tradare sau abandon, fie ca e vorba de problema noastra sau a altuia.
          Daca e vorba de soldul stang, suntem in situatia unei experiente de tradare sau abandon al simbolicii Yang (paterna). Daca e vorba de soldul drept, suntem intr-un caz al unei tradari sau un abandon al simbolicii Yin (materna). Voi ilustra acest caz in capitolul consacrat coxartrozei.

Genunchiul

          Genunchiul este a doua articulatie a piciorului. El serveste la a se indoi, la a se plia, a se aseza in genunchi. Aceasta este articulatia umilintei, a supletei interioare, a puterii profunde, opus puterii exterioare care da rigiditatea. Este semnul manifestat al credintei, al acceptarii, dovada a predarii si a supunerii. Genunchiul reprezinta usa acceptarii. El este perechea, continuarea soldului a carui mobilitate o prelungeste dar in sens invers. Soldul este o articulatie care nu se poate plia decat inainte in timp ce genunchiul nu se poate plia decat inpoi. Genunchiul inseamna deci capacitatea de a slabi, de a ceda, dovada ca se poate da inapoi. De asemenea este articulatia care face legatura intre Constient si Inconstient. Reprezinta astfel acceptarea unei emotii, unui resentiment, al unei idei care tasneste din Inconstient spre Constient, daca suntem in procesul de densificare sau invers, care merge la Inconstient de la Constient, daca suntem in procesul de eliberare. (a se vedea Spune-mi unde…) este articulatia majora a relatiei cu un altul si a capacitatii noastre de a accepta ceea ce implica aceasta relatie ca deschidere, compromise (nu am spus compromitere).
          Este usor de dedus ca atunci cand ne doare un genunchi, inseamna ca avem dificultati in a ne plia, a accepta o traire (experienta) deosebita. Suntem la nivelul picioarelor, tensiunea este deci de ordin relational cu lumea exterioara sau interioara, cu ceilalti sau cu sine insusi. Durerile sau problemele mecanice ale genunchilor inseamna ca o emotie, un resentiment, o idee sau o amintire legata de relatia noastra cu lumea, nu a fost acceptata, ci a fost refuzata. E vorba de ceva ce a fost trait in Constient si care bulverseaza, rastoarna, tulbura convingerile interioare si pe care-l refuzam in interior. Poate fi vorba, invers, de o emotie, un resentiment sau o amintire care tasneste din Inconstient (mesaj al maestrului Interior) si pe care o acceptam greu, avem dificultati sa le integram in cotidian, in Constient deoarece perturba, bulverseaza obiceiurile sau convingerile recunoscute si stabilite.
          Daca este vorba de genunchiul drept, tensiunea este in relatie cu simbolica Yin (materna). Putem lua aici exemplul pe care-l voi cita ulterior (cap. Ruperea ligamentelor) al acestui barbat care s-a ranit la genunchiul drept intr-un meci de fotbal, dupa ce tocmai primise o citatie de divort de la sotia sa, divort pe care-l refuza.
          Dace e vorba de genunchiul stang, tensiunea e in relatie cu simbolica Yang (paterna). Voi lua ca exemplu experianta unei tinere femei, Francoise, care venise sa o consult pentru ca avea o stare generala de rau. In timpul intrevederii, a reiesit ca o durea genunchiul stang.
          La intrebarea mea daca traia o realitate tensionata cu vreun barbat, dupa ce m-a privit ca si cand as fi fost un vrajitor, ea a recunoscut ca trece printr-o perioada dificila cu acesta, in care nu mai acccepta comportamentul lui fata de ea. I-am explicat atunci legatura care ar putea sa existe intre genunchi si relatiile tensionate cu un barbat. Dupa cateva momente de gandire, ea a strigat asta-i buna! E adevarat deoarece acum cativa ani, traiam cu un alt baiat care mi-a pus aceleasi probleme si aveam si atunci dureri acute la genunchiul stang, dureri care au incetat imediat dupa ce ne-am despartit. I-am propus sa se gandeasca la motivul pentru care retraia aceeasi experienta si de ce corpul ei tragea semnalul de alarma din nou. Am putut astfel sa descoperim rapid cauza starii ei de rau.

Glezna

Glezna este a treia si ultima articulatie majora care da mobilitatea intre laba piciorului si restul piciorului. Glezna este articulatia piciorului care ii da finetea de mobilitate, mai ales cand piciorul este fix, pus pe pamant dar, de asemenea, in miscare. Datorita ei putem impinge, in sprijinul nostru, in pamant (picior) pentru a avansa mai bine si mai repede. Este cealalta extremitate a piciorului. Soldul reprezinta articulatia de baza a reperelor si structurilor inconstiente ale relatiei in timp ce glezna reprezinta articulatia finala si exteriorizata, adica reperele si sprijinul constient al relatiilor cu lumea. Glezna reprezinta articulatia pozitiilor noastre, convingerilor recunoscute si stabilite in legatura cu lumea, cu ceilalti si cu noi insine. Este bariera criteriilor de viata si simbolizeaza proiectia capacitatii noastre de a decide, de a lua decizii si de a face schimbari (de pozitie, criterii) in viata noastra, sa ne implicam.
          Este poarta implicarii in sensul deciziei. Stabilitatea si mobilitatea sprijinului pe pamant (care simbolizeaza realitatea), cat si supletea si usurinta acestuia, depind de gleznele noastre. Din aceasta cauza ele vor fi proiectia fidela a stabilitatii, a rigiditatii saua supletei pozitiilor noastre si a criteriilor constiente de viata.
          Durerile, entorsele si traumatismele gleznelor ne vor vorbi de dificultatile de relatie in sensul in care ne lipsesc stabilitatea sau supletea in legatura cu ele. Ele inseamna ca traversam o faza in care pozitiile noastre, criteriile de viata, modul in care ne plasam oficial in raport cu alta persoana, nu ne mai convin, nu ne mai satisfac si ca avem dificultati in a le schimba, in a ne misca. Acestor pozitii le lipsesc supletea sau usurinta, stabilitatea sau realismul. Suntem obligati atunci sa ne oprim, pentru ca nu mai putem continua, avansa in acea directie. Pozitia pe care o avem sau la care tinem, nu e bune si trebuie sa schimbam punctul de sprijin, criteriul zis obiectiv, de referinta, adica convingerile exterioare, constient admise si recunoscute. Tensiunile sau suferintele gleznei pot insemna de asemenea ca avem dificultati in a hotari, in a lua decizii importante in/si pentru viata noastra, pentru ca, fara indoiala, aceasta risca de a pune in pericol pozitia actuala care ne pare a fi satisfacatoare.
          Daca tensiunea are loc la nivelul gleznei drepte, ea va fi in  relatie cu dinamica Yin (materna). Ma gandesc aici la un client numit Joseph. A venit sa-l consult pentru ca acuza dureri ale gleznei, in calcaiul lui Achile drept. Practicant asiduu de jogging, aceasta durere il deranja enorm si chiar il impiedica uneori sa practice sportul preferat. Or, sotia sa era o persoana extrem de nelinistita si nervoasa si crea, fara se vrea si fara intentii rele, tensiuni emotionale puternice in familie si mai ales intre cele doua fete.
Joseph accepta din ce in ce mai greu aceasta situatie si nu mai stia pe ce picior sa danseze, ce pozitie sa adopte fata de sotia sa ca ea sa inteleaga si sa se poata linisti. In paralel, traia de asemenea puternice tensiuni la locul de munca. Restructurarile erau in plina desfasurare si nu mai stia ce atitudine sa adopte fata de schimbarile structurale care vor avea loc. Cele doua axe cele mai importante ale dinamicii Yin, femeia si intreprinderea, erau deci cauza, intr-o forma deschisa, constienta, oficiala si recunoscuta.
          Daca e vorba de glezna stanga, tensiunea va fi in legatura cu simbolica Yang (paterna). Asta i s-a intamplat lui Jacques sau lui Francoise care si-au scrantit glezna stanga, unul pentru ca superiorul ierarhic, foarte inaintat in varsta, nu voia sa-i predea stafeta si nu stia cum sa-i spuna, si celalalt pentru ca fiul lui se droga, avea dificultati sa recunoasca aceasta situatie si nu stia ce atitudine sa adopte fata de el si fata de lumea din exterior.

Piciorul / Laba piciorului

E vorba de punctul nostru de sprijin pe pamant, partea pe care sta si se sprijina intreg corpul pentru deplasari si miscari. El ne permite sa impingem inainte si prin urmare sa avensam, dar de asemenea sa blocam sprijinul si prin urmare sa ramanem in aceeasi pozitie. Deci piciorul reprezinta lumea pozitiilor, extremitatea manifestata a relatiei noastre cu lumea exterioara. Piciorul simbolizeaza atitudinile noastre, pozitiile afirmate si recunoscute, rolul oficial pe care-l jucam. Oare nu punem piciorul in usa pentru a o bloca? Piciorul reprezinta criteriile noastre de viata, mai exact idealurile noastre.
E vorba de cheia simbolica a sprijinului nostru relational, ceea ce explica importanta ritualului spalarii picioarelor in toate traditiile. Aceasta spalare a piciorelor purifica relatia noastra cu lumea, cu divinul. Este simbolul libertatii deoarece permite miscarea. Nu intamplator sunt legate picioarele fetitelor in China. Avand o semnificatie erotica si estetica, se permite inchiderea femeii intr-o lume relationala a dependentei fata de barbat, limitandu-i potentialul de mobilitate. De altfel acelasi fenomen exista si in societatile occidentale unde femeile erau nevoite sa poarte tocuri cui pentru a corespunde unui anumit tipar. Intamplator, s-a putut constata ca, odata cu eliberarea femeii, inaltimea tocurilor pantofilor a scazut. Astazi, din ce in ce mai multe femei nu poarta decat pantofi cu tocuri plate. (talpa plata).
          Durerile de picioare exprima tensiunile pe care le resimtim in legatura cu pozitiile noastre fata de lume. Inseamna ca atitudinile noastre obisnuite, pozitiile pe care le adoptam sau pe care le avem, sunt lipsite de fiabilitate, de stabilitate sau de securitate. Nu se spune, de altfel, despre cineva care e nelinistit, caruia ii e teama sau care nu indrazneste sa-si exprime opiniile sau pozitia, ca este in pantofi stramti, sau trivial chiar, despre cineva care se retine sau care se simte incomod intr-o anumita situatie de moment, ca se simte inghesuit. Si nu spunem oare despre cineva care nu stie ce atitudine sa ia fata de o situatie (relationala) ca el nu stie pe ce picior sa danseze ?
          Atunci cand tensiunea se manifesta la piciorul drept, ea e in legatura cu Yin (mama) si cand e la piciorul stang, e in legatura cu Yang (tatal). Trimit aici la exemplul lui Judith pe care-l citez in capitolul despre gospodarie,care ilustreaza foarte clar aceasta semnificatie legata de picior si de lateralitatea stanga.

Degetele de la picioare (dp)
Dp reprezinta terminatiile fine ale acestui punct de sprijin. Sunt detaliile, terminatiile acestora si prin urmare terminatia pozitiilor noastre, detaliile convingerilor noastre sau punctuatia atitudinilor relationale. Fiecare dp reprezinta la randul lui un detaliu deosebit, o lume sau o faza specifica pe care o decodam datorita meridianului energetic care se termina sau care incepe in degetul respectiv.
          Ca si element periferic si de terminare a relatiei, el permite usor individului sa se foloseasca de el ca mijloc de feed-back, de revenire asupra actiunii. Datorita fiecarui dp si punctelor energetice care se gasesc la extremitatile lor, individul poate stimula sau elimina inconstient dar eficace eventualele tensiuni care se gasesc aici. Dp sunt din acest motiv, ca si degetele de la mana, in acelasi timp locurile si modalitatile privilegiate de a multiplica micile acte ratate zilnic care ni se par intamplatoare si lipsite de semnificatie. Dar nu e niciodata intamplator atunci cand ne ardem, julim sau sucim un deget sau altul. E vorba de fiecare data de un proces usor dar sigur de cautare de exprimare sau/si evacuare a unei tensiuni relationale. Aceste procese pot exista pentru ca punctul energetic care exista la extremitatea fiecarui dp se cheama punctul sursa sau punctul primaverii. Datorita punctului de renastere potentiala a energiei poate aparea o noua dinamica sau prin aceasta vechiul poate resursa / renaste si isi poate schimba polaritatea.
          Propun aici semnificatia globala a fiecarui dp si a semnificatiilor ce se exprima prin acestea. Pentru a intelege in amanunt toata dinamica care se afla in spate, e bine sa mergem la Spune-mi unde… in partea legata de meridianul energetic exact care soseste in dp respective si caruia ii imprima dinamica sa generala. Daca tensiunea se manifesta la un deget de la piciorul drept, e in relatie cu simbolica Yin (materna) si daca e la dp stang are legatura cu Yang (paterna).

Degetul mare

E singurul deget al piciorului din care pleaca 2 meridiane energetice, cel al Splinei Pancreas si al Ficatului. E dp de baza al sprijinului relational, a ceea ce suntem. Din acest motiv, la menopauza (pierderea fecunditatii, deci a valorii feminine) se dezvolta frecvent o deformare a acestui deget, care se numeste hallux valgus. Traumatismele sau tensiunile acestui deget inseamna ca resimtim o tensiune echivalenta in relatia cu lumea, fie in plan material (partea interna a piciorului) sau pe plan afectiv (partea exteriorului).
Indexul piciorului (al 2-lea deget)
E dp in care vine meridianul stomacului, adica al celui care gereaza legatura noastra cu materia, digestia acestei materii. Basicile, bataturile, durerile sau traumatismele acestui deget ne vorbesc de dificultatea noastra de a gera sau digera anumite situatii materiale sau profesionale.
Al 3-lea deget – majorul
Nu exista un meridian organic in acest deget dar e in legatura indirecta cu Caminul Triplu. E deci degetul central, al echilibrului si al coerentei atitudinilor noastre relationale.
Durerile acestui deget inseamna ca avem dificultati sa echilibram relatiile noastre si in special cele proiectate in viitor. Teama de a merge mai departe si cu hotarare poate sa se exprime prin acest deget.
Inelarul (al 4-lea deget)
E degetul in care soseste meridianul Vezicii Biliare. Reprezinta detaliile relatiilor noastre cu lumea, in sensul dreptatii si nedrepatatii, cautarii perfectiunii. Cand avem tensiuni, crampe sau suferinte la acest deget, inseamna ca traversam o situatie relationala dificila de dreptate sau nedreptate. E vorba de o relatie care nu ne satisface la nivelul conditiilor si a calitatii acestor conditii.
Degetul mic (degetul mic al piciorului)
E degetul in care se termina meridianul vezicii. E meridianul evacuarii lichidelor organice si amintirilor vechi.
Atunci cand ne lovim la acel deget, care e extrem de dureros, incercam sa eliminam amintirile vechi sau vechi scheme relationale.
Fara indoiala, incercam sa schimbam vechi obiceiuri, modul de relatii cu lumea si cu altii care nu ne mai satisfac. Prin traumatism sau suferinte (rani, entorse) stimulam energiile noastre pentru a facilita acea evacuare a vechilor modalitati pentru a le putea inlocui cu altele.

Coapsele, femurul
Coapsa se afla intre sold si genunchi. Am vazut anterior, in amanunt ce reprezinta aceasta doua articulatii. Sa ne reamintim doar ca soldul si bazinul sunt reprezentarea inconstientului relational.
          Reprezinta “poarta Inconstientului relational”, punctul de emergenta, resurgenta Inconstientului nostru in raportul lui relational cu lumea si cu fiintele (chiar si noi insine).
Cat despre genunchi, el e “poarta, bariera acceptarii”. Coapsa, construita in jurul femurului reprezinta ceea ce se afla intre cele doua si le leaga. Poate fi vorba despre proiectia fazei de trecere a amintirilor, fricilor sau dorintelor din Inconstient spre Constient. Suntem deci in procesul de “ densificare”, moment care precede acceptarea constienta a acestora. Dar poate de asemenea fi vorba de trecerea constientului spre inconstient. In acest caz suntem in procesul de “eliberare”, moment care urmeaza acceptarea lor constienta si care preceda constientul.
          Amintirile sau ranile inconstiente profunde ale unui individ care urca la suprafata si pe care individul refuza sa la accepte, se vor manifesta prin tensiuni ale coapselor (puncte dureroase, crampe, puncte de sciatica localizate) chiar si fracturi ale femurului, atunci cand amintirea care apare la suprafata e prea puternica sau bulverseaza structura convingerilor personale sau alegerile din viata persoanei.
          In sens invers, poate fi vorba de trairi si experiente pe care individul le-a acceptat in constientul sau, in mental, dar pe care nu poate sau nu e gata sa le accepte in strafundul lui. Ar putea fi cazul unei persoane care a trebuit sa cedeze la ceva pe care-l considera important pentru ea (promovare sociala, munca, casa, tara, de exemplu) si care a inteles si acceptat situatia in mentalul sau. Totusi, in strafunduri, acea persoana nu a acceptat. In ciuda tuturor argumentelor logice care i-au permis sa inteleaga lucrurile, ea refuza sa le integreze in profunzimea (strafundurile) ei.
          Daca durerea sau traumatismul se situeaza la nivelul femurului, asta inseamna ca tensiunea e legata de structura profunda, de convingerile si valorile inconstiente ale persoanei. Daca, in schimb, se manifesta la coapsa, muschi, suntem in fata unei manifestari mai putin”grava” pentru ca e mai putin ancorata in structura.
          Daca tensiunea, durerea sau fractura are  loc la coapsa dreapta, va fi vorba de ceva legat de yin, simbolica materna si toate reprezentarile ei. Ma gandesc de exemplu, la un caz exact la un prieten care trebuia, din motive economice, sa-si vinda casa. Stia ca era absolut  necesar, chiar obligatoriu. Aceasta necesitate era clara in mintea sa si acceptase mental toate motivele, pe care mi le expunea atunci cand am stat de vorba. Singura problema era ca, de mai multi ani, mama sa locuia cu el intr-o parte a casei si era absolut de neconceput sa accepte aceea ca trebuie sa-i spuna mamei ca trebuie sa vinda casa si ea sa plece. Expulza tensiunea (mai degraba decat pe mama sa!) prin dureri repetate si uneori violente care se mutau intre fesa dreapta, coapsa dreapta si genunchiul drept, in functie de starea psihologica si gradul de acceptare interioara.
          Daca in schimb, tensiunea, durerea sau fractura are loc la coapsa stanga, va fi in legatura cu Yang, simbolica paterna si toate reprezentarile ei. E cazul lui Arthur. Copil fiind, si-a fracturat femurul stang la 16 luni. Circumstantele nu sunt destul de clare la aceasta varsta si e dificil sa determinam ce a fost in spatele acestei fracturi, foarte rara la o asemenea varsta. Si-a pierdut tatal cativa ani mai tarziu, intr-un accident de circulatie. El a refuzat atunci sa vada lucrurile si a avut o problema grava la ochiul stang, problema care a disparut practic de pe o zi pe alta in momentul in care medicii au hotarat, in fata lui, sa-l opereze pentru a vedea ce avea, pentru ca examenele medicale nu aratau nici o patologie sau leziune. Raportul lui cu intreaga simbolica paterna, adica ierarhie, autoritate si propria pozitionare ca barbat, erau inconstient afectate de aceasta disparitie. Cativa ani mai tarziu, atunci cand a trait o situatie dificila de esec afectiv in viata de barbat, si-a fracturat din nou femurul stang, intr-un accident de circulatie pe care l-a avut singur. Acest accident a condus familia  sa descopere profunzimea suferintei pe care nu putea nici sa o exprime, nici sa o recunoasca, nici sa o admita. Amintirea emotionala care tasnea la suprafata era prea puternica pentru a fi recunoscuta de unde si fractura femurului. Traind de pe o zi pe alta, traind in deriva, parea sa se supuna unei programari interioare de suicid deja bine stabilit. Ajuns la capatul drumului, a ajuns sa accepte sa mearga intr-un centru de odihna pentru a putea opri aceasta dinamica si ca sa-si poata reveni. Viata lui a depins de ziua aceea. A intalnit-o pe aceea care ii va fi sotie si ii va reda imaginea de barbat. Avea 34 de ani si jumatate, exact varsta la care disparuse tatal sau.

Gambele, tibiile

Gamba, tibia si peroneul se afla intre genunchi si glezna. Am vazut ca genunchiul reprezinta bariera acceptari. Glezna este bariera deciziei, adica punctul de trecere in lumea pozitiilor si al realului dobandit. Atunci cand avem o idee noua care vine din strafundul amintirilor noastre (inconstient) si pe care am acceptat-o (genunchi), trebuie s-o integram in conceptele constiente de legatura cu lumea, in criteriile noastre de viata sau in idealul de viata. Daca aceasta integrare e dificila, vom avea suferinte, crampe ale pulpei piciorului, fracturi ale tibiei si peroneului, sau chiar ambele.
Suntem in locul din corp care precede sau urmeaza piciorul, in functie de sensul de circulatie al energiilor pe care le alegem (densificare sau eliberare). Poate fi faza de trecere a amintirilor fricii, dorintelor sau trairilor din inconstient in constient (sens: genunchi spre picior). Atunci suntem in procesul de densificare, in momentul care urmeaza acceptarii constiente a acestora si precede integrarea lor in real (glezna, picior). Dar poate fi vorba si de trecerea de la constient la incostient (sens: picior spre genunchi). Suntem in procesul de eliberare, in momentul care precede acceptarea lor inconstienta si care urmeaza acceptarii lor in real.
          Durerile pulpei piciorului, tibiei si peroneului ne vor vorbi de dificultatea noastra de a accepta schimbarile pe care viata (trairile) noastre le pot uneori impune in criteriile exterioare de viata. Dificultatea noastra de a ne schimba opinia sau pozitia fata de un punct de vedere obisnuit al relatiei noastre cu lumea se poate manifesta printr-o durere in aceasta regiune a piciorului, mergand chiar pana la fractura. Aceasta se produce atunci cand tensiunea e prea puternica iar pozitia noastra e atat de inradacinata, infipta in pamant, incat nu poate accepta torsiunea impusa de exterior. Atunci tibia sau peroneul, sau chiar ambele cedeaza. Dar simpla inflexibilitate a pulpei piciorului inseamna deja ca  avem dificultati in a ne misca, sa dam gleznei si piciorului posibilitatea de a-si juca rolul de mobilitate, de potential de schimbare al punctului de sprijin in viata. Despre aceste dificultati, de exemplu, ne vorbesc punctele sciatice care se manifesta in aceasta parte a piciorului. E vorba intotdeauna de  sciatica cu intreaga ei semnificatie de baza, dar si cu finetea expresiei pulpei piciorului.
Daca tensiunea se manifesta la pulpa piciorului stang, e in relatie cu dinamica Yang (tatal). Ma gandesc acum la Clotilde. Acesta persoana, care a urmat cateva din strategiile mele, a venit sa o consult pentru o problema de sciatica a piciorului stang, resimtita dureros, in mod deosebit la pulpa stanga. Pentru ca lucrase deja cu mine, i-a fost usor sa ajunga rapid la tensiunea pe care nu o accepta in viata si care cauta sa se elibereze astfel.
Patronul ei, sef al PME si o adevarata caricatura paterna era pe punctual de a o obliga sa-si schimbe modul de lucru si sa o constranga sa formeze pe cineva pentru a o asista, in timp ce, pentru motive multiple (si temeri) ea era cumplit de autonoma si solitara. Tensiunea s-a eliberat intr-o sedinta pentru ca a acceptat acesta idee. Totusi tensiunea a reusit sa treaca de genunchi (acceptare), s-a deplasat imediat spre coapsa si sold pentru ca si-a dat seama ca patronul incerca sa o tradeze, el voia de fapt s-o inlocuiasca cu o alta persoana care parea mai usor de manevrat. A trebuit sa mai ducem o munca de eliberare a soldului, atat pe plan fizic cat si psihic.
          Daca tensiunea se manifesta la pulpa dreapta, e in legatura cu dinamica Yin. Ma gandesc la cazul Claudiei care ma consultase deja pe alte probleme si care a venit sa ma vada pentru o tensiune de tip sciatic la piciorul drept si in mod deosebit pe traiectoria de sub genunchi. I-am explicat, lucrand cu corpul si energiile ei, semnificatia posibila a acestei dureri. A inceput imediat sa planga usurel si mi-a explicat ca traia o situatie chiar dificila la locul de munca. Trebuia sa ia o decizie importanta pentru cariera sa, cu presiuni deloc neglijabile exercitate de firma (mama). Acesta decizie ii era totusi foarte greu de acceptat si de luat pentru ca trebuia sa abandoneze, prin aceasta decizie, pe cineva pe care-l proteja si care avea sa sufere mult dupa plecarea ei.
Tot ceea ce inseamna partea de jos a corpului, piciorele, poate fi reprezentat in schema care urmeza. Ne permite sa vizualizam, intr-un mod simplu, ceea ce se intampla aici si cum se intampla.
De fiecare data cand traim tensiuni in aceasta parte inferioara a corpului, acestea sunt semnul ca, raportarea noastra in relatiile cu altul (dorinta, vointa, imposibilitate, incapacitate, frica) sau cu noi insine, traim o tensiune echivalenta, legata fie de incapacitatea noastra presupusa, fie de o incapacitate venita din exterior. Suntem in fata unei atitudini, unui rol sau a unei pozitii in care nu putem, nu stim sau nu reusim sa fim.
Vom trece la partea de sus a corpului care inseamna brate, umeri dar si ceafa.

D/ MEMBRELE SUPERIOARE

Legate de bust la nivelul umerilor, ne permit sa atingem, sa strangem, sa luam. Ne servesc de asemenea sa aruncam, sa inconjuram, sa sufocam sau sa ingradim. Ne permit sa actionam, sunt vectorii de actiune. Cine spune actiune, spune dominare, putere si a putea! Bratele sunt, din aceasta cauza, cele care ne dau posibilitatea sa actionam asupra celorlalti sau asupra evenimentelor, chiar de a judeca (bratul legii) sau de a taia, deci, prin extensie, de a alege. Putem, datorita lor, sa protejam, sa aparam si sa ne aparam. Ca vector al actiunii si alegerii, bratele permit trecerea de la conceptual la real, la a face. Prin intermediul lor, fiinta se poate exprima prin facut, conceptualul poate trece in real, Yang se poate manifesta in Yin. Ca si picioarele, bratele au doua parti, brat (biceps si umar) si antebrat (radius si cubitus), separate de trei articulatii principale, umar, cot si inceietura mainii. Se termina printr-o piesa de maestru: mana.
Durerile, ranile sau tensiunile pe care le avem in brate sunt semnul ca traim tensiuni ale vointei de actiune asupra lumii exterioare sau interioare. Ne vorbesc de dificultatea de a actiona asupra unui eveniment sau asupra cuiva sa facem sau sa alegem ceva. O dorinta de a actiona, de a stapani sau de a controla care nu va putea sa se realizeze, se va exprima prin aceste tensiuni care pot, ca si in cazul picioarelor, sa mearga pana la ruptura, adica fractura. Aceste dureri de brate mai pot insemna ca avem dificultati de a pune in practica, dupa ce am ales, ideile, proiectele sau conceptele care tin de inima. In functie de punctul precis al bratului, umarului, antebratului, pumnului etc, in care se manifesta tensiunea, vom avea informatii mai precise despre ceea ce ne impiedica, dupa parerea noastra, sa actionam. Bratele ne pot vorbi de raportul nostru cu puterea si cu posesiunea si in consecinta, capacitatea noastra de a ceda sau nu. Ca si pentru picioare, vom studia mai intai axele articulare, apoi bratul, antebratul si mana, acordand un loc special cefei.

UMARUL

Umarul e, pentru brat, echivalentul soldului pentru picior. E articulatia de baza, punctul de ancora, axa principala a bratului. Umarul reprezinta axele conceptuale profunde ale capacitatii noastre si ale vointei de actiune si de stapanire. Umerii poarta urma inconstienta a raportului nostru cu actiunea si a vointei de a stapani lumea. Capacitatea de a actiona, vointa voluntara, prejudecatile, intentiile apartin simbolicii umarului. Tot ceea ce vine in legatura cu dorintele noastre profunde de a actiona asupra unui lucru sau asupra cuiva, va avea deci o relatie somatica directa cu aceasta.
Ca si soldul, umarul e poarta integrarii, poarta Inconstientului, dar aici in legatura cu actiunea, in timp ce pentru sold era in legatura cu relatia. La acest nivel dorintele si vointa de a actiona emerg, ies la suprafata, pentru a se exprima in real.
          Aceasta imagine a usii e aici amuzanta pentru ca osul care leaga umarul cu pieptul (sternul) se cheama clavicula, ceea ce inseamna micuta cheie, in latina. Ori, punctul de legatura al claviculei cu sternul se situeaza sub Chakra gatului, care e acela al exprimarii de sine. Aceasta remarca devine mai interesanta daca ne gandim ca singurul mijloc de exprimare al omului in incarnarea sa este chiar a face, actiunea, iar umerii sunt poarta.
          Tensiunile pe care le resimtim in umeri (varful umarului, trapezul, claviculele, omoplatii) ne vor vorbi de dificultatea noastra de a actiona. Tensiunile inseamna ca intalnim frane / oprelisti, obstacole in dorintele noastre de actiune, mai ales in ceea ce priveste mijloacele. Adica ne simtim impiedicati, nu printr-o lipsa a capacitatii ci prin lipsa asistentei sau prin opuneri exterioare. Gandim (credem) ca lumea exterioara (sau propria noastra cenzura) ne impiedica, nu ne permite, nu ne da mijloacele sau nu ne autorizeaza sa actionam.
          Energiile nu pot astfel sa treaca in brate si se blocheaza in umerii nostri.
          Nu toti cerebralii, care gandesc mult si actioneaza putin, ma vor contrazice pentru ca ei au, in cea mai mare parte, trapezii foarte incordati, durerosi chiar.
          Daca e vorba de umarul stang, tensiunea e in legatura cu simbolica Yang (paterna) si daca e vorba de umarul drept e in relatie cu dinamica Yig (materna).  Ma gandesc aici in mod deosebit la Marilyne care a venit sa ma consulte pentru probleme la umarul drept, acuzand dureri foarte puternice. Intrevederea noastra a adus la lumina faptul ca traversa o perioada foarte dificila din cauza fiicei sale. Aceasta, cam iresponsabila sa spunem, a deschis o sala de gimnastica si de dans pentru care a cerut bani mamei sale. Din nefericire inconstienta + criza economica au dus la serioase dificultati. Marilyne care voia sa recupereze sau macar sa protejeze fondurile sale, isi dorea de mai multe luni ca fiica sa sa inceteze aceasta activitate. Dar legal, nu putea face nimic, nefiind girantul. Nu mai avea nici o putere asupra fiicei sale, adica sa o oblige sa inceteze activitatea. S-a simtit deci blocata si nu putea face nimic pentru ca lumea exterioara (legislatie, contracte, fiica) o impiedicau, nu-i permiteau sa o faca. Totul s-a reunit astfel incat umarul drept s-a blocat si i-au produs suferinta, a declansat o periartrita la umarul drept care exprima foarte clar mesajul si ii permitea in acelasi timp sa evacueze tensiunea traita, sub forma durerii.

COTUL

A doua articulatie legata de umar prin brat, cotul reprezinta echivalentul genunchiului. E vorba de o articulatie care pliaza, care lasa, care cedeaza. El da bratului posibilitatea unei mobilitati multidirectionale largind aceasta mobilitate spre toate axele: orizontala si verticala, cu exceptia pozitiei inapoi, invers fata de genunchi care se pliaza doar inapoi. Dificultatea de a ceda in fata unei vointe de actiune prea rigide, se va resimti la nivelul acestei articulatii. Cotul reprezinta “poarta acceptarii” in raport cu actiunea. E de asemenea vorba de articulatia care face legatura intre constient si inconstient,  fie in sensul densificarii (de la inconstient spre constient) fie in sensul eliberarii (de la constient spre inconstient).
    La acest nivel au loc trecerile de la resentimentele noastre, emotii sau idei de actiune, spre conditia acceptarii lor.
          Atunci cand ne doare un cot, asta inseamna ca avem dificultati in a accepta o experienta traita, o situatie. Fiind la nivelul bratelor, aceasta tensiune este in mod necesar in raport cu actiunea, cu facutul. Deci, are loc un eveniment sau cineva are un mod de a actiona pe care noi il refuzam, avem dificultati in a-l accepta sau pe care nu-l accceptam decat constransi si fortati. Poate fi vorba, de asemenea, de ceva care trebuie facut, impotriva vointei noastre, sau pe care am fi preferat sa-l facem in alt mod, sau sa nu fim nevoiti sa-l facem. Tensiunea cotului ne spune ca modul de a face, al nostru sau al celorlalti, nu ne convine, perturba obisnuinta de a actiona, credintele sau certitudinile noastre legate de actiunea respectiva.
          Daca durerea, traumatismul se manifesta la cotul drept, acestea sunt in relatie cu simbolica Yin (materna) si daca  durerile se dezvolta la cotul stang, sunt legate de simbolica Yang (paterna). Exemplu care-mi vine in minte, este cel al lui Christian, care a venit sa ma consulte pentru probleme legate de dureri de umeri si bicepsi. S-a dovedit de fapt ca, practic, toata partea stanga a corpului sau era dureroasa, tensionata. Operat de glandele salivare stangi putin dupa sosirea in Franta, avea mereu tendinta sa se ciocneasca sau sa se loveasca la cotul stang, inca din acea perioada, care dura de mai bine de 20 de ani.  In momentul vizitei sale, suferea in mod deosebit de dureri la nivelul umerilor, apoi mi-a spus, “acum a coborat” la cele doua coate , dominand usor la cotul stang. Viata lui Christian a pendulat (traversat un moment critic) in momentul evenimentelor de independenta din Algeria. In acea epoca, tatal sau a fost ridicat si a disparut misterios. De atunci nu a mai avut niciodata stiri de la el si nu a avut alta solutie decat sa-i accepte moartea.
Cateva luni mai tarziu, glandele sale salivare stangi au inceput sa se sclerozeze. In ciuda numeroaselor tratamente, s-a ajuns la operatie. Operatia “a reusit” perfect. Doar ca, el nu a reusit sa “inghita” ceea ce s-a intamplat si cotul stang a continuat  sa-l atentioneze si sa-i comunice suferinta. Dar barbatul trebuie sa fie puternic, si nu si-a exprimat niciodata suferinta. Christian nu a acceptat ce s-a intamplat, ceea ce se facuse si a ramas sensibil. S-a dovedit ca in acea vreme, se confrunta cu probleme si constrangeri de actiune in mediul profesional, pe care a avut dificultati in a-l accepta. Umerii, bicepsii apoi coatele se manifestau foarte dureros, indicandu-i astfel blocajul sau in raport cu actiunea, cu o dominanta pe partea stanga care indica cum ca rana sa “paterna” nu era nici pe departe cicatrizata, “absenta tatalui” nerezolvata, ducea la o dificultate relationala cu “autoritatea” in general.

INCHEIETURA MAINII
Incheietura mainii e articulatia cu mobilitate completa. E legata de cot prin antebrat, permite mainii, vector final  al actiunii, sa se miste in toate axele spatiului. La nivelul pumnului (incheietura mainii), mana se leaga de brat, dandu-i toata mobilitatea potentiala. El face legatura intre ceea ce transmite actiunea (bratul) si cea care o realizeaza (mana). Pumnul (incheietura mainii)  reprezinta “poarta alegerii”, “poarta implicarii”, ca si glezna , dar de aceasta data in lumea actiunii. In executarea unei actiuni, bratul este primul vector de transmisie, in timp ce mana este vectorul final si de realizare. Pumnul (incheietura mainii) permite legatura intre cele doua, dand mainii o mobilitate totala, o suplete si o precizie directionala pe care nu ar putea-o avea.
Ea este deci cea care permite mobilitatea, supletea, “rotunjimea” actiunilor noastre si a opiniilor si este proiectia acestor calitati in raport cu vointa noastra si cu cautarile noastre de putere asupra lumii si fiintelor. Este articulatia constienta de reperele noastre fata de actiune si de stapanire a expresiei manifestate a vointei noastre, in timp ce umarul reprezinta articulatia inconstienta a acelorasi repere.
Entorsele, durerile sau traumatismele pumnilor (incheietura mainii) ne vorbesc de tensiunile noastre, de lipsa noastra de suplete sau de siguranta in actiunile noastre, dorintele noastre de a actiona sau opiniile noastre. Ele semnifica faptul ca raportul nostru cu actiunea, ca ceea ce facem este lipsit de siguranta, de soliditate. Intarim pumnii in scopul de a-i “face mai solizi”. Tensiunile pumnilor ne vorbesc de asemenea de rigiditatea noastra in actiune, adica de cautarile noastre de putere asupra lumii exterioare (obiecte, materie sau fiinte) si noi insine. Atunci cand ne impiedicam sa facem, cand nu ne dam posibilitatea, pumnii (si mainile) se vor incorda si vor suferi. La  incheietura mainii sunt puse catusele prizonierilor atunci cand vrem sa-i impiedicam sa actioneze (si la picioare cand vrem sa-i impiedicam sa fuga). Dar si atunci cand vrem sa facem prea mult, atunci cand suntem voluntari sau excesiv de directivi si cand actiunea trece doar prin vointa si in forta, incheieturile vor manifesta opozitia lor si vor calma aceasta dorinta excesiva si aceasta folosire a fortei fiind dureroasa. Maestrul interior ne obliga astfel sa ne calmam.!
Daca durerea, traumatismul sau tensiunea se manifesta in incheietura dreapta, ea e in relatie cu Yin (simbolica materna) si in incheietura stanga cu Yang (simbolica paterna).
Acest lucru mi s-a intamplat acum cativa ani, cand practicam aikido de 3 ani. Foarte inflacarat, aveam o tendinta anumita in practica mea de a trece in forta, de a reproduce in fizic, tipul de raport mental pe care-l aveam cu viata. Era evident ca practica regulata si asidua in aikido, imi dadea si avea sa-mi dea progresiv din ce in ce mai multa putere personala asupra lumii exterioare. Riscul se profila la orizont deoarece aceasta putere asociata cu tipul meu de vointa, urma sa produca un cocktail cu atat mai periculos cu cat nu era voit, acela al unei puteri nestapanite. Maestrul meu interior trebuia sa vegheze deoarece, in timpul unui curs de aikido in Aveyron, incheieturile deveneau din zi in zi mai dureroase, in asa masura incat nu mai  putem tine sau “strange” partenerul in exercitii. Nu am mai avut de ales si a trebuit “lasa” sau mai degraba relaxa stransoarea, modul de a tine lumea, si, in acest caz exact, partenerii mei. Nu am inteles acest mesaj imediat si am fost foarte indurerat de acest handicap nedrept impotriva caruia ma revoltam. Timp de 2 ani a trebuie sa-mi bandajez  incheieturile inaintea cursurilor, si in practica profesionala, trebuia sa lucrez tinand cont de durere. Aceasta ma obliga sa schimb atitudinea si modul de a lucra. Dupa 2 ani, intr-o zi am inteles cat de mult a fost mentalizata si voluntarizata relatia mea cu lumea. Incepand cu acea zi, nu am mai avut niciodata dureri ale incheieturilor, desi lucreaza toata ziua si uneori chiar intensiv (seminarii, stagii, consultatii, masaje).

MANA
          Mana este, asemenea talpii pentru gamba, piesa “maestra’ a bratului. Este extremitatea bratului asupra careia se rasfrange toata actiunea a carei realizare finala nu ar fi posibila fara ea.
Mana reprezinta stadiul final prin care actele noastre, finalizarea si finetea lor se realizeaza. Cuvantul “mana” are aceeasi origine cu cuvantul “manifestare”, “manifestat”. Mana reprezinta la un anumit moment dat, trecerea de la conceptual la real, de la idee la realitate, ea serveste si pentru a “vorbi”, la comunicare. Si nu e adevarat doar pentru muti, dar si pentru numeroase culture din lume. Gestica mainilor este adesea mai puternica si marcanta decat vorbele. Numeroase studii au demonstrat  importanta gesturilor in comunicare. Ceea ce a fost numit, in acest domeniu, “comunicare non-verbala”,  parea a avea mai multa importanta decat cuvintele (vedeti lucrarile profesorului Meharabian). Acest tip de comunicare este primul pe care-l cunoastem si experimentam in viata.  De fapt, relatia intre mama si copil, schimburile si semnele de afectiune si recunoastere se fac prin atingere si prin intermediul mainii. Ea este deci un vector de transmisie si de comunicare. Ea serveste actiunea de a da si a primi. Ea poate si sa atinga si sa simta si chiar sa inlocuiasca ochiul. Este deci si un vector de perceptie. Prin intermediul mainii percepem sau transmitem energiile. Natura mainilor este religioasa, terapeutica, pacifista. Palma si fiecare deget sunt captorii si emitatorii energiilor noastre. In fiecare din degete incepe sau sfarseste un meridian de acupunctura (vezi Spune-mi unde te doare). Acesta determina, prin tipul de energie vehiculat, rolul degetului caruia ii este atasat. O sa vedem in continuare fiecare deget in parte.
          Dar ca suport final al actiunii, mana este si vectorul puterii, un simbol al puterii. In numeroase culturi, ea reprezinta puterea regala si chiar divina (a fi in mainile Domnului). Mana ne permite sa strangem, sa tinem, sa incatusam sau sa strivim.
Modul in care este stransa mana cuiva este foarte semnificativ pentru modul in care persoana intrevede relatia cu cel pe care-l saluta. Persoanele care abandoneaza vointa de putere asupra celuilalt, dau mana. Regasim, deci, pentru mana, majoritatea rolurilor, simbolice sau nu, care corespund bratului. Diferenta rezida in faptul ca, mana actioneaza in stadiul final, in timp ce bratul, transmite. Putem compara simbolic bratul intreg cu o sageata. Mana este varful acestei sageti, iar bratul este bara acesteia. Miscarea sagetii este transmisa de bara (brat) dar varful (mana) este cel care asigura patrunderea acesteia in tinta.
Durerile mainilor ne vorbesc de raportul cu actiunea manifestata asupra lumii exterioare. Tensiunea, durerea, suferinta mainilor semnifica faptul ca raportul nostru cu aceasta lume este unul de stapanire, de putere, de posesie sau aviditate. Vrem sa tinem prea multe, sa strangem, sa stapanim lumea sau indivizii, prin dorinta de dominara sau prin frica. Mana care se inchide este cea care retine, careia ii e teama ca lucrurile ii scapa, care se apara sau ataca si vrea sa loveasca (pumnul strans).
          Din acest motiv le explic uneori pacientilor mei ca viata si tot ce se petrece poate fi simbolizat printr-un pumn de nisip. Daca vrem sa-l avem si sa-l conservam, trebuie sa tinem mana deschisa, pentru ca daca o inchidem, pentru a pastra nisipul, acesta ne scapa prin toate interstitiile mainii. Mana pacifista sau primitoare este mereu deschisa, in timp ce mana care lupta, care striga razbunare sau cea care ameninta este mereu inchisa. Mainile si pumnii sunt foarte legati si suferintele lor adesea simultane sunt semnul unei dificultati majore in a se lasa prins de lume, a slabi dominatia, posesia sau puterea asupra lumii.
Cazul lui Dominique, pe care-l dau exemplu in capitolul despre poliomelita, zugraveste perfect dinamica si suferinta pe care le implica.

DEGETELE
Degetele reprezinta terminatiile “fine” ale mainii. Sunt “detaliile” acestora, si, in consecinta, terminatiile actelor noastre, detaliile actiunilor sau modul nostru de a actiona. Fiecare reprezinta, la randul lui, un detaliu diferit, un mod sau o faza specifica pe care o decodificam datorita meridianului energetic care se termina sau debuteaza in degetul in cauza. Ca element periferic si de finalizare a actiunii, el permite usor individului de a se servi de el ca mijloc de “feed - back”, de revenire asupra actiunii. Multumita fiecarui deget si punctelor energetice care se afla la extremitatile lor, putem stimula sau evacua inconstient, dar eficace, eventualele tensiuni regasite la acest nivel. Din acest motiv, sunt in acelasi timp, locul si mijloacele privilegiate pentru multiple neinsemnate “acte ratate” zilnice care ne par intamplatoare si nesemnificative. Dar nu e niciodata intamplator faptul ca ne taiem, intepam, julim sau scrantim un anumit deget al mainii. E vorba, de fiecare data, de un proces “usor” dar precis, al unei cautari de exprimare sau/si evacuare al tensiunii. Acest proces poate functiona deoarece, punctul energetic situat la extremitatea fiecarui deget, este si un “punct sursa” sau “punct al primaverii”. Este punctul renasterii potentiale a energiei, datorita careia poate aparea o noua dinamica sau prin care, vechea dinamica se poate “reincarca” si sa-si schimbe polaritatea.
Propun aici doar, asa cum am facut si pentru degetele de la picioare, semnificatia globala a fiecarui deget si suferintele care vor aparea. Pentru a intelege mai in detaliu toata dinamica situata in spatele acesteia, e suficient sa revedeti Spune-mi, in partea dedicata meridianului energetic exact care soseste in degetul respectiv, caruia ii imprima dinamica sa generala.

DEGETUL MARE (dm)
Dm este degetul in care se termina meridianul Plamanului. Este degetul de protectie, de aparare si al reactivitatii in raport cu lumea exterioara. Copiii stiu foarte bine acest lucru atunci cand spun, in toate tarile lumii ”pouce, eu ma opresc / piua ” sau “piua, eu nu mai joc”, sau atunci cand isi sug degetul in momentul cand au nevoie sa fie “asigurati”. Faptul ca, in zilele noastre, din ce in ce mai des, copiii nu isi mai sug degetul mare si aratatorul sau inelarul semnifica foarte clar lipsa reperelor si a nevoii lor profunde de securitate. Dm reprezinta securitatea exterioara, protectia prin aparare in timp ce aratatorul si inelarul reprezinta cautarea securitatii, nu prin aparare ci prin unitate. Aceasta nevoie de unitate, interioara si exterioara (pentru sine-insusi si familie) e asociata cautarii de putere, de actiune asupra lumii exterioare.
          Dm poate fi si degetul care reprezinta tristetea sau apararea. In toate cazurile, traumatismele (rani, taieturi, entorse, arderi) sau patologiile dm (reumatisme, artroze) sunt in legatura cu aceste nevoi de protectie, de aparare fata de agresiunea lumii, imaginara sau reala, sau legat de un eveniment  trist.

ARATATORUL
   Este degetul de la care incepe meridianul Intestinului Gros. Este degetul care reprezinta protectia dar in sensul evacuarii resentimentelor, expulzarea lor in exterior. Acest fapt il face sa fie degetul cererii, autoritatii, acuzarii, amenintarii. Este degetul care ordona, dirijeaza si indica directia, care ameninta. Tensiunile si suferintele acestui deget sunt legate de nevoie de evacuare, in sensul de a nu mai pastra in sine. Trairea este resimtita ca “neacceptabila”, ca si cand ar trebui eliminate, mergand eventual pana la sensul cel mai larg al cuvantului “a elimina’ (amenintare). E vorba in general de evacuarea simpla a evenimentului trait care nu ne-a convenit. Durerile acestui deget pot sa exprime si o tendinta excesiva de a da directive sau de autoritate, care e nevoita sa se evacueze dat fiindca e in exces.

MAJORUL
Majorul e degetul in care se termina meridianul Stapanului Inimii. E degetul structurii interioare, al guvernarii interioare a lucrurilor si chiar a sexualitatii (“puterea”asupra altora care aduce placere, ofera placere sinelui). E degetul care reprezinta satisfactia evenimentului trait si al actiunii pe care o exercitam asupra lumii si al carei rezultat ne aduce satisfactie. Tensiunile manifestate aici ne vorbesc de insatisfactiile fata de cursul evenimentelor, fata de dificultatile de a simti placerea sau pe care nu reusim sa le geram in cursul vietii.

INELARUL
Inelarul e degetul de la care incepe meridianul Caminului Triplu. Acest deget al uniunii, al coeziunii lor in noi si al asimilarii lor.
Inelul de logodna sau de casatorie, oricare ar fi forma lui, se pune pe acest deget. Traumatismele sau patologiile acestui deget ne vorbesc de dificultatea noastra de a “uni”, de a unifica in noi sau in jurul nostru. Ne vorbeste de dificultatea noastra de a crea o coerenta intre toate partile noastre si ale vietii noastre pt a-i da un sens acesteia.

DEGETUL MIC
Degetul mic este singurul in care se intersecteaze doua meridiane. Aceste doua sunt cel al Inimii si cel al Intestinului Gros (care incepe aici). Este degetul finetii, al elaboratului dar si cel al emotionalului si al superficialului, al aparentei si chiar al pretentiilor.  Acest deget este, de exemplu, redicat atunci cand dorim sa bem ceai intr-o maniera mondena, dand eleganta degetului. Tensiunile resimtite manifesta nevoia de exteriorizare, fie a unei tensiuni de ordin emotional, fie a unei tendinte spre superficialitate sau de subiectivitate. Ele inseamna ca suntem prea implicati in rolul pe care-l jucam sau parem a-l juca, si insuficient in cel natural, de a fi. Este, in cele din urma, degetul emotionalului.

BRATELE (BICEPSII SI UMERII)
Bratul se situeaza intre umar si cot. Am vazut mai devreme in detaliu ce reprezinta ambele articulatii. Sa amintim aici doar ca umarul si omoplatul sunt reprezentarea raportului inconstient cu actiunea. Ele reprezinta “poarta inconstientului”, punctul de emergenta, resurgenta inconstientului in raport cu actiunea asupra lumii si fiintelor (inclusiv noi insine). Cotul este, “usa, bariera” acceptarii. Bratul, construit in jurul osului humerus, reprezinta ceea ce e intre cele doua si le leaga.
El reprezinta proiectia de la faza de trecere a vointei sau dorintei de actiune, de la inconstient la constient. Suntem in procesul de “densificare”, in momentul care precede acceptarea constienta a acestuia. Dar mai poate fi vorba si de trecerea de la constient la inconstient.  Suntem in acest caz in procesul de “eliberare”, in momentul care urmeaza acceptarii constiente a acestuia si care precede inconstientul.
Tensiunile resimtite in brate (puncte dureroase, crampe, nevralgii) sunt manifestarea dificultatii de a actiona pe care o resimte o persoana. Memoria si ranile inconstiente profunde ale unui individ in raport cu capacitatea sa de actiune care urca la suprafata si pe care acesta refuza sa o accepte, se vor manifesta prin dureri ale bratelor, fracturi ale umarului, atunci cand amintirile, memoria care apare la suprafata sunt prea puternice sau bulverseaza prea tare structura credintelor personale sau alegerile din viata persoanei respective. Esecul personal, imposibilitatea de a realize ceva pe plan profesional sau familial, fricile fata de actiune sau de consecintele ei, vor alege sa se exprime, daca e nevoie, prin dureri sau traumatisme ale bratelor.
Poate fi vorba de trairi si experiente pe care individul le-a acceptat in onstientul lui, in mental, dar pe care nu poate sau nu este inca pregatit sa le accepte in interiorul lui. Poate fi cazul unei persoane care a trebuit sa cedeze ceva pe care-l considera important pentru el (proiect, realizare tehnica, promotie) si pe care l-a inteles si acceptat in mentalul lui. Totusi in interiorul lui, aceasta persoana nu-l accepta. In ciuda oricarui rationament logic pe care l-a inteles, persoana refuza sa integreze faptul in interiorul ei.
Daca durerea sau traumatismul se situeaza la umar, inseamna ca e legata de structura profunda, de credintele si valorile inconstiente ale persoanei in raport cu actele sale. Dace se manifesta la nivelul bratelor, muschilor, suntem in prezenta unei manifestari mai putin “grave” pentru ca e mai putin ancorata in structura.
Cand tensiunea, durerea sau fractura se situeaza la bratul drept, e in relatie cu Yin, simbolica materna si toate reprezentarile ei. Daca se exprima in bratul stang, e in relatie cu Yang, simbolica paterna si toate reprezentarile sale. Voi relua aici exemplul lui Christian pe care l-am dat in paragraful anterior consacrat cotului. Tensiunea profesionala pe care o traia se exprima clar in brate, umeri si coate. El se gandea ca nu poate actiona sau ca lucrurile nu se petrec cum ar fi vrut, din cauza lumii exterioare (umerii). Stia si  intelegea inconstient logica acestora (brate) dar avea dificultati sa le accepte si sa le admita, sau macar sa le recunoasca (coate), pentru ca, fara indoiala, gasea situatia ca fiind injusta sau nejustificabila in ceea ce-l priveste. Ea nu putea deci sa fie admisa constient si energia ramanea blocata in dreptul coatelor.

ANTEBRATUL(CUBITUS, RADIUS)
Antebratul se situeaza intre cot si incheietura mainii. Am vazut mai devreme ca cotul reprezinta “bariera acceptarii” si ca incheietura mainii este “bariera  implicarii”, in sensul alegerii (si nu al deciziei ca pentru glezna). A. este prima etapa de trecere a vointei de actiune in lumea realizarii.
Atunci cand vrem sa facem (sau se intampla) ceva care atinge memoria noastra profunda (inconstientul) si pe care-l acceptam (cotul), trebuie sa alegem si sa facem tot ceea ce ne va inlesni realizarea lui. Daca aceasta realizare e dificila pentru ca avem, de exemplu, dificultati in a alege mijloacele, se vor dezvolta tensiuni, suferinte, crampe ale antebratelor, in general spre incheietura mainii, fracturi de cubitus sau de radius, sau chiar ale ambelor. Suntem intr-o parte a corpului care precede sau urmeaza mainii si incheieturii, dupa sensul de circulare a energiilor pe care le alegem (densificare sau eliberare). Poate fi vorba de o faza de trecere, de la inconstient la constient (sens cot - mana). Atunci suntem in procesul de “densificare”, in momentul care urmeaza acceptarii constiente si precede trecerea in real (incheietura, mana) prin actiune. (a face). Dar poate fi vorba si de trecerea de la constient la inconstient (sens mana - cot). In acest caz, e vorba de procesul de “eliberare”, de momentul care precede acceptarea inconstienta si care urmeaza trecerea in real.
Durerile antebratului, cubitusului sau radiusului ne vor vorbi de dificultatile de a accepta actiunile, intamplarile pe care existenta ne poate face sa le cunoastem sau implinim in viata. Dificultatile noastre de a alege sau de a ne opri asupra mijloacelor de actiune, noi, diferite de obisnuinta sau de credintele noastre, se pot manifesta printr-o durere la aceasta regiune a bratului, mergand chiar pana la factura (a se vedea cazul Clarei din capitolul “fractura”). Acestea se produc atunci cand tensiunea este prea puternica si cand blocajele in raport cu actiunea sau cu alegerea sunt puternic ancorate, foarte rigide pentru a nu spune ca sunt ajunse in stadiul de fosilizare, care nu pot admite “tensiunea” (obligatie de schimb) impusa de exterior. In acest caz cubitusul sau radiusul, sau ambele “cedeaza”. Dar simpla jena  inseamna ca deja  avem dificultati in a ne “misca”, sa dam incheieturii si mainii, posibilitatea de a-si juca rolul de mobilitate, de potential de schimbare a lumii sau de tipul de actiune in viata.
Daca tensiunea se manifesta la nivelul antebratului stang, este in relatie cu dinamica Yang (tatal) si cand se manifesta la antebratul drept, ea e in raport cu dinamica Yin (materna).

 

CEAFA

Ceafa este partea corpului care se situeaza intre cap si restul corpului. Ea face legatura intre creier si executantii lui, care sunt bratele si picioarele. Incepand cu plexul cervical, care se situeaza la baza sa, toate vointele si deciziile de actiune sau de relatie vor fi trimise in directia organului sau membului cel mai potrivit pentru realizarea lor. Ceafa este deci, locul in care dorintele sau vointa nu au iesit la suprafata, nu au inceput sa apara si nu au declansat inceputul unui gest fizic. Ele nu au fost inca in raport cu exteriorul. Astfel ceafa reprezinta punctul de trecere de la conceptual (creier, idei, concepte, dorinte, vointe, a vrea, etc) spre real (actiune, realizare, relatie, expresie).
          Tensiunile, suferintele sau blocajele cefei exprima dificultatea sau incapacitatea noastra de a face sa devina realitate dorintele, ideile, conceptele, vointele… Totusi, spre deosebire de tensiunea umerilor, care are aproape aceeasi semnificatie, ne aflam, vorbind de ceafa, in stadiul in care ideile nu au ajuns “la poarta” trecerii la actiune. Asta inseamna ca nu putem face ca lucrurile sa devina realitate, pentru ca ne gandim/ credem ca nu suntem capabili. Incapacitatea este din partea noastra, in timp ce pentru blocajul umerilor, ea venea din partea celorlalti, din lumea exterioara.
Iradierea spre unul din umeri, care poate exista paralel, ne va da indicatii suplimentare ale simbolicii Yin sau Yang a carei imagine, reprezentare interioara, ne face sa ne gandim ca nu suntem capabili.
          Cazul cel mai obisnuit si cel mai simplu la care ma gandesc, este cel al torticolisului. Aceasta tensiune a cefei arata un efect fizic direct, uneori chiar foarte dureros, care ne impiedica sa intoarcem capul la dreapta sau la stanga. Or care este semnificatia universala a gestului de a intoarce capul spre dreapta sau spre stanga? Practic in toate culturile lumii, aceasta miscare vrea sa spuna “nu”. Este semnul dezacordului, al refuzului, al neacceptarii a ceea ce se intampla sau a ceea ce altul spune sau face. Torticolisul ne impiedica sa facem acest gest. El semnifica incapacitatea noastra de a spune “nu” cuiva sau unei situatii. Ne gandim ca nu avem dreptul, posibilitatea sau capacitatea sa o facem. In capitolul destinat torticolisului, dau exemplul lui Bernard care e foarte reprezentativ pentru acesta.
Putem imagina si rezuma marile axe ale partii “inalte” a corpului nostru, bratelor, umerilor si cefei noastre, in schema care urmeaza. Ea ne permite sa vizualizam simplu ceea ce se intampla si cum se intampla.

MEMBRELE SUPERIOARE

De fiecare data cand avem tensiuni in acesta parte superioara a corpului, acestea sunt semn ca, in raport cu actiunea (dorinta, vointa, imposibilitatea, incapacitatea, frica), sau cu puterea asupra lumii si fiintelor, noi traim o tensiune echivalenta, legata fie de incapacitatea noastra presupusa (ceafa), fie de o incapacitate venita din exterior (umeri). Ne aflam in fata a ceva ce nu putem, nu stim sau nu reusim sa-l facem.


E. AFECTIUNILE SISTEMULUI OSOS SI ARTICULAR

ALGODISTROFIA


  Algodistrofia, numita si neuro-algodistrofia, este sindromul de tip reumatologic al carui mecanism este destul de putin cunoscut medical. Fenomenul principal identificat este cel de durere. Aceasta poate fi de ordin circulator, cutanat, muscular, articular sau osos. Oricare ar fi cazul, ea e insotita in timp de o degradare a sferei fizice atinsa de algodistrofie. In anumite cazuri, durerea poate fi cea care determina persoana la suicid. Unul din rarele raspunsuri pe care medicina clasica le da este cel al “tranchilizantelor” si al injectiilor cu calcitonine. Acesta este un semn clar al legaturii directe care exista intre algodistrofie si starea “nervoasa” a persoanei.
De obicei algodistrofia apare ca urmare a unui traumatism fizic sau psihic. De aici ea isi ia semnificatia. Ea ne vorbeste de fapt de un soc, de o rana dureroasa pentru noi dar greu de exprimat. Locul in care se manifesta ne indica sensul ranii, si prin lateralitate si partea corpului atinsa, descoperim ce nivel al vietii noastre este vizat.
Un exemplu ne permite sa ne imaginam acest caz. E vorba de o copila de 9 ani care a fost adus sa o consult de catre mama ei, pentru ca suferea de algodistrofia gleznei si a piciorului stang. Medicii consultati nu au putut sa-i dea un raspuns, ba chiar i-au prezis ca “va sfarsi intr-un scaun cu rotile”. Si dupa manifestari, ea chiar parea sa apuce pe acest drum.
Mama ei a decis, in disperare de cauza, sa vina sa ma vada. Micuta Julieta a sosit, mergand cu doua bastoane  si cu incapacitate totala de a pune piciorul pe pamant.
          Ce s-a intamplat cu Julieta? tocmai isi pierduse tatal, care a decedat brusc. De ceva vreme, destul de importanta pentru ea, isi distrusese imaginea in ochii lui Julieta, pentru ca “incarcase sa-si rezolve” problemele in alcool. Era foarte dificil, aproape imposibil, pentru Julieta. sa recunoasca acest fapt si sa admita suferinta. Ea a inceput, cu 15 zile inainte de moartea tatalui sau, sa resimta dureri la glezna stanga.
          Tatal sau a sfarsit prin a “pleca” definitiv si Julieta. nu a stiut unde se afla si nici de ce sa se sprijine. Nu mai exista tatal pe care sa se sprijine, nici reprezentarea fortei, cu atat mai mult cu cat imaginea acestuia incepuse sa se degradeze, chiar sa se descompuna. Durerea ei era imensa dar Julieta nu si-o putea exprima. Ea s-a folosit atunci de glezna si de piciorul stang care au inceput sa se demineralizeze (sa se descompuna si ele) si sa-i faca un rau cumplit. Am dus o munca de identificare si de dedramatizare a memoriei emotionale, apoi de reconstruire a acesteia, dar si o munca importanta de reechilibrare a energiilor. M-am ajutat de un medic homeopat pentru  a ajuta remineralizarea. Dupa doua sedinte (15 zile), Julieta a lasat bastoanele si s-a intors la scoala mergand in ambele picioare. Uimirea doctorului scolar a fost atat de mare incat a acuzat-o de simulare, pentru ca, altfel, era imposibil sa mai poata merge din nou! A fost nevoie de inca doua sedinte pentru a opri recidiva care a inceput imediat din ziua urmatoare acestei atitudini negative venita din partea unei persoane insarcinata sa reprezinte « autoritatea » (simbolica paterna).

 

GUTA /INFLAMATIA ARTICULARA

In acest caz mesajul este dublu. Ne aflam intai de toate intr-o patologie de tip inflamator. Exista, prin urmare, prezenta furiei, emotiilor negative neexprimate. Apoi aceasta inflamatie articulara se situeaza, asa cum o indica numele ei, la nivelul articulatiilor. La ce servesc articulatiile? Servesc miscarii. Ele permit mobilitatea diferitelor parti rigide ale organismului, care sunt oasele. Inflamarea acestor articulatii face miscarea dificila, uneori imposibila, pentru ca poate merge pana la deformarea cartilajelor.
Prin urmare, inflamatiile articulare ne vorbesc in general de dificultatea noastra de a ne misca, de a schimba, de a lasa. Aceasta dificultate pare a fi legata de furiile interioare neexprimate sau neadmise, fie impotriva lumii exterioare, fie impotriva propriei persoane. In orice caz, suntem in prezenta unei incapacitati datorate unei stari emotionale negative, al carei beneficiu ascuns este de a putea justifica imposibilitatea sau dificultatea de miscare. Starea emotionala de fond, structura sa colerica, serveste la darea reportarea responsabilitatii spre exterior.
Guta este o inflamatie acuta care se situeaza in principal la nivelul articulatiilor si in mod deosebit la nivelul degetului mare. Se intampla ca excesul de acid uric, in special cand nu e tratat, se manifesta la rinichi sub forma de calculi sau la nivelul urechilor, pe marginea pavilionului.
          In cazul gutei, putem descifra semnificatia celor doua modalitati. Mai intai, localizarea preferentiala la nivelul degetului mare. In mod global, aceasta ne vorbeste de raportul nostru cu lumea materiala dar si cu tecutul.
   Acest raport cu trecutul este intarit de originea uneori ereditara a acestei inflamatii. A doua precizare vine de la originea frecventa a acestei gute, uneori legata de obiciuirile alimentare, foarte incarcate in proteine si aminoacizi. Or, aceasta alimentatie este cea mai incarcata de energie materiala, grea in principiul animal, legata de originile umanitatii.
          De aici rezulta ca guta, pe langa sensul general de a fi o inflamatie articulara, ne precizeaza ca dificultatea noastra de a ne misca este asociata cu fricile materiala si structurale. Mediul inconjurator sau materia ne impiedica constient sau nu, si acest lucru devine insuportabil. Dar suntem incapabili sa ne miscam pentru ca suntem cu adevarat in structural in punctul in care poate afecta rinichii sau urechea. Or, oasele, rinichii si urechile sunt gerate toate de principiul energetic al apei, care e principiul care se ocupa de structurile profunde. (credinte, educatie, frici, arhetipuri.)

ARTRITA

Artrita este o inflamatie acuta sau cronica a unei articulatii. Aceasta inflamatie este in cea mai mare parte de tip reactiv si auto-imun. Degradarea articulara si osoasa semnaleaza caracterul autodistructiv ale acestei forme de reumatism. Cat despre inflamatie, aceasta vorbeste de focul furiei retinute sau de incendiul furiilor multiple care devin modul de comunicare obisnuit. Cand degenereaza, ea devine uneori o poliartrita evolutiva. Aceasta forma grava, de tip auto-imun, marcheaza cu forta, semnul profund al maladiei. Putem descoperi acest sens in capitolul urmator, consacrat poliartritei evolutive.

POLIARTRITA REUMATOIDA/ POLIARTRITA CRONICA EVOLUTIVA


Poliartrita reumatoida sau cronica evolutiva este un tip particular de artrita grava. In acest caz particular, mainile sunt in general atinse prima data. Ce ne spun mainile atunci cand sunt bolnave? Durerile mainilor ne vorbesc, dupa cum explicam in capitolul despre maini, de raportul nostru cu actiunea manifestata asupra lumii exterioare.
          Sa ne amintim insa caracterul inflamator si distructiv al artritei, al maladiilor auto-imune. Acestea sunt maladii de aparare in care organismul nu-si mai recunoasta propriile sale celule si incepe sa le combata si sa le distruga ca pe agenti straini periculosi. Aceasta maladie este degenerative in sensul ca nu mai respecta legile naturale ale recunoasterii organice.
          Poliartrita vorbeste de incapacitatea noastra de a ne recunoaste, de a ne vedea sau a ne accepta asa cum suntem. Aceasta dificultate a recunoasterii a ceea ce suntem, este adesea agravata de cautarea responsabilitatilor exterioare. Suntem in lupta cu lumea care nu ne intelege, nu ne recunoaste, nu ne iubeste, cand de fapt este vorba de propriile noastre probleme. Ne judecam viata intr-o maniera maniseista (religie in care principiul binelui se opune principiului raului) si totul e bine sau rau si situatiile le traim in termeni de nedreptate sau de dreptate. Aceasta permanenta strategie conflictuala si de defensiva compulsiva, care nu este pusa in practica pentru a face rau, ne autodistruge crezand ca distruge lumea pentru a ne apara.
Eu cred ca putem exemplifica toate acestea cu cazul lui Dominique. Aceasta femeie de 40 de ani era atinsa de poliartrita reumatoida. Generoasa si pasionala, aceasta femeie avea un raport cu lumea care era un raport de putere inconstient foarte dezvoltat. In lupta permanenta cu viata si oamenii, ea se comporta automat fara sa tina seama de tot ceea ce exista in jurul ei. Generozitatea sa naturala usura aceasta trasatura si facea ca cei care o inconjurau sa se acomodeze, fiecare in felul lui, cu aceasta atitudine caracteriala. Si-a ales un sot care-i convenea, puternic si musculos dar fragil in actiuni si viata. S-a vazut deci nevoita sa actioneze, sa faca, sa conduca si sa faca lucrurile in locul lui pentru ca, gandea ea, el nu e capabil. Aceasta relatie de putere nu era totusi bine traita in interiorul ei si a dus la declansarea acestui reumatism particular al celor doua incheieturi ale ambelor maini pentru ca este inainte de toate evolutiv si nu stim sa-l oprim (asupra lui nu putem avea nici o putere).
Este vorba, de asemenea, asa cum am indicat si mai sus, de o afectiune auto-imuna, adica de o afectiune in care organismul se distruge el insusi pentru ca nu mai recunoaste propriile sale celule, pe care le percepe ca celule inamice…Oare de ce organismul lui Dominique credea ca celulele incheieturilor sale si ale mainilor sunt inamice? Folosirea lor pervertita spre putere facea/determina ca partile corpului sa devina daunatoare in sensul ca permiteau acestei femei comportamente la randul lor daunatoare, pentru viata sa, stabilitatea sa, fericirea si realizarea Propriului Drum in Viata. Oare aceasta utilizare era daunatoare in realizarea Legendei Sale Personale. De atunci Dominique a facut un pic de pace si dragostea a gasit un loc in viata sa. Hazardul face ca ea sa traiasca o faza de remisiune de mai mule luni (aproximativ 2 ani).
Se pare ca o anumita descarcare considerata in raport cu absolutul stapaneste totul si o gestionare diferita a furiilor retinute sau exprimate permit scaderea presiunii, inflamatiei si a consecintelor distructive pe care le presupune.
Primul lucru de care artrita sau poliartrita are nevoie este pacea, pacea interioara si sa inteleaga ca ea nu dauneaza. Este foarte interesant, pentru a nu spune esential chiar, ca remisiunea spontana care se produce uneori in aceasta patologie grava are loc la femei in timpul sarcinii. Sarcina are o actiune pacificatoare? Obliga oare la descarcare, renuntare? Nu e ceva care se face fara a fi nevoie de profesor, natural?

ARTOZA


Artroza este o atingere articulara care se caracterizeaza printr-o degradare a cartilajului si printr-o uzura consecutiva a acestei degradari. Se constata de asemenea in paralel o densificare osoasa dureroasa, e adesea legata de imbatranire.
          Artroza este inca o data demonstrarea acestei capacitati a corpului nostru de a ne informa asupra a ceea ce nu merge. Sa vedem impreuna.
          Artroza atinge articulatiile, adica ceea ce permite miscarea, schimbarile de directie. Atunci cand ea e prezenta intr-o parte a corpului, ea face ca mobilitatea acesteia sa fie mai dificila, mai mult chiar, dureroasa. Ea se manifesta prin degradarea si uzura cartilajelor, adica a acestor verisoare in acelasi timp suple si rigide ale caror suprafete alunecoase permit frecarea uneori foarte importanta in functie de articulatie. Structurile osoase apropiate, in cele din urma, au tendinta sa se densifice.
          Analizind toate acestea, se poate deduce cu usurinta ca artroza ne vorbeste de dificultatea noastra in fata miscarii sau a schimbarii.
Frica de aceste miscari, de schimbare ne fixeaza, ne face sa pierdem supletea si capacitatea de a lasa sa alunece (cartilajele). Ne opintim asupra certitudinilor si credintelor profunde (oase), facandu-le astfel mai dense, mai grele si mai putin mobile. Astfel viata nu circula la fel de bine prin noi (desi este mobila). Or, intotdeauna la nivelul robinetelor (unde apa nu mai circula) se depune calcarul.
          De asemenea putem intelege de ce artroza avanseaza odata cu varsta, pentru ca cea mai mare parte din noi se fixeaza, devin mai rigizi imbatranind si sunt din ce in ce mai putin deschisi la schimbare si miscare.
          Bine inteles, partea corpului unde se manifesta artroza precizeaza foarte clar de ce tip de schimbare sau miscare ne este teama. E suficient pentru a decoda sensul exact, sa ne raportam la lexical articulatiei in cauza. Sa luam un exemplu: cel al lui Jean-Pierre imi pare graitor. Acest om de 48 de ani a venit sa ma vada pentru o problema de artoza a cefei cu iradieri dureroase in umarul stang. Reumatologul sau l-a diagnosticat cu artroza cervicala care genera aceste dureri in umarul stang, limitand anumite miscari ale bratului. Tratamentul antialgic al reumatologului nu l-a ajutat pe Jean-Pierre care a venit sa ma consulte la sfaturile unui prieten.
          Ce se intamplase in viata lui Jean-Pierre? Despre ce ne vorbea aceasta artroza? Asa cum am vazut mai sus, era vorba de o frica de miscare, de schimbare. Aceasta avea loc la ceafa (vedeti ceafa) si crea dureri in umarul stang (vedeti umar). Descifrarea suferintei lui Jean-Pierre ne-a permis sa spunem ca era vorba de ceva pe care el avea dificultati in a-l accepta sau in a-l refuza (ceafa). Ceea ce s-a intamplat a fost trait ca o canstrangere sau o impiedicare de a actiona datorata unei surse exterioare (umar) care era un barbat sau o autoritate, o ierarhie (partea stanga).
   Acest decodaj a fost fulgerator pentru Jean-Pierre. A inteles ca durerea si artroza veneau dintr-o situatie profesionala pe care a trait-o in urma cu cateva luni. El a fost surprins sa-si aminteasca faptul ca efectiv artroza sa a aparut la putin timp dupa debutul tensiunii sale profesionale. De mai multe luni, in societatea in care lucra Jean-Pierre, aveau loc restructurari, care se desfasurau intr-o maniera pe care Jean-Pierre nu o agrea. Traia aceasta experienta cu greu pentru ca trebuia sa aplice decizii care nu-i apartineau, venite de la superiori si care-i erau impuse. In plus, trebuia la randul lui sa le impuna inferiorilor sai, cu vinovatia implicata de aceasta situatie. Doar ca-si spunea: “la 48 de ani nu sunt bine plasat pentru a discuta”. Acesta frica finala a adaugat o tensiune asemenatoare cu cea fixata la Jean-Pierre, osificat fizic, si el suferea foarte mult, privind situatia din acest punct de vedere. Descoperirea sursei suferintei fizice si morale, i-au permis sa faca alegeri si sa ia decizii in concordanta cu natura sa, tinand cont de dificultatea contextului. In zilele care au urmat primelor doua sedinte, din corp si bine inteles din spirit, durerea a disparut complet.

COXARTROZA / DURERILE SOLDULUI

   Coxartroza e o artroza a capului femurului si locul ei de fixare e la nivelul soldului. Soldul reprezinta articulatia primara, bazica, mama, a membrelor inferioare. De la el pleaca toate miscarile (potentiale) ale acestor membre. El reprezinta axa bazica a lumii noastre relationale.
   Aceasta e Poarta a Inconstientului Relational, punctual prin care elementele Inconstiente tasnesc spre Constient. Schemele noastre profunde, convingerile despre relatia cu ceilalti si cu lumea, si modul in care o traim sunt reprezentate somatic de sold. Orice tulburare constienta sau nu ale acestor niveluri va avea repercusiuni la nivelul unui sold. Impreuna cu bazinul si cu zona lombara, soldurile sunt locul puterii noastre profunde, cat si al capacitatii de mobilitate si suplete interioara si exterioara. Pornind de la ele, fiinta noastra e in relatie cu lumea.
          Problemele soldurilor, durerile, tensiunile, blocajele, ne arata ca traversam o situatie in care baza credintelor profunde e adusa in discutie. Faptul ca aceasta articulatie, care este sprijinul prim si fundamental al piciorului, ne lasa, ne parasesc, semnifica faptul ca punctele de spijin interioare fundamentale, credintele interioare, in raport cu viata ne parasesc de asemenea. Suntem din plin in notiunea de tradare sau de abandon, fie ca sunt facute de noi sau de altii.
          Daca e vorba de soldul stang, suntem in cazul unui eveniment de tradare sau de abandon legat de simbolica Yang (paterna). Ma gandesc aici la o persoana numita S care a venit sa ma vada intr-o problema de artroza a soldului stang, cu putin inainte de operatie. Dupa ce am lasat-o sa vorbeasca de suferinta mecanica, i-am cerut sa vorbeasca putin mai mult de viata sa intreband-o: “ ce om v-a inselat sau abandonat in ultimile luni?” in ciuda surprizei, ea mi-a marturisit ca si-a pierdut sotul cu 3 ani in urma, dar ca nu vedea legatura intre cele doua evenimente. I-am explicat progresiv procesul inconstient care a pus tot acest timp inainte de a se elibera astfel (prin durere).
   Ea a recunoscut ca a trait efectiv disparitia sotului ca un abandon asociat cu resentimente de nedreptate. Dupa doua sedinte de masaj Shiatsu si de lucru asupra acestei amintiri, soldul ei s-a eliberat astfel incat in cea de-a doua saptamana ea a avut 2 zile intregi fara sa resimta cea mai mica suferinta. Temerile sale, obligatiile sale profesionale, au determinat-o sa ia, in ciuda a tot ce se intamplase, hotararea de a se opera; iar eu am lasat-o libera sa aleaga. Operatia a reusit perfect si a facut sa taca durerea.
          Un an si jumatate mai tarziu ea a revenit sa ma vada pentru aceasta problema dar de date asta la soldul drept. Era clar axa nu eliberase nimic din tensiunea interioara. Rana sufletului nu se cicatrizase deloc si a cautat un alt punct pentru a se exprima. Am impins-o mai departe in exprimarea trairilor sale si a terminat prin a marturisi ca, in plus, dupa disparitia sotului sau, a avut indoieli majore despre fidelitatea sa incat se gandea chiar ca o inselase. Ea se simtea tradata in pozitia de sotie. Deci nu era surprinzator ca Inconstientul avea nevoie de a elimina, la nivelul soldului aceasta rana care era inca departe de a fi inchisa pentru ca era intretinuta de indoiala. A fost pe dreapta pentru ca feminitatea era in cauza, dar mai ales pentru ca stanga nu mai putea vorbi.
          Daca e vorba de soldul drept, suntem in situatia unei trairi de tradare sau de abandon a simbolului Yin (matern). Ma gandesc aici, pe langa exemplul precedent, la propriul tata. El a lucrat intr-un birou public in care din ce in ce mai multe lucruri si comportamente i-au devenit dificil de tolerat, pentru ca ele tradau ideea ca era vorba de serviciul public. Dar cum sa iesim din aceasta situatie? El a cazut intr-o zi si s-a lovit la soldul drept.
   Putin cate putin, durerea a crescut incat a devenit dificil sa poata face corect lucrul. Taran de origine si avand un dezvoltat simt al datoriei si de respect fata de angajamente, a fost si mai contrariat atunci cand l-au sfatuit sa-si ia concediu medical. Nu pot accepta acest lucru pentru ca ar insemna ca ceilalt vor face munca in locul meu, - zise el in acea vreme. Ar fi fost o tradare suplimentara din partea sa.
          A hotarat sa iasa la pensie anticipat, desi, facand aceasta alegere, pierdea foarte mult financiar, nefiind foarte departe de pensionarea la termen. Nu putea totusi sa inteleaga semnificatia inconstienta a ceea ce se intamplase. A plecat sa ajute o persoana, dintre cunostintele sale, sa infiinteze o crescatorie de porci. Debutul a fost promitator dar experienta tradarii s-a reluat. Persoana a inceput sa-i faca in fiecare zi noi probleme, reducandu-i de fiecare data munca pe care o efectua. Pana in ziua in care o picatura de apa mai mare ca celelalte (distrugere accidentala) a determinat rasturnarea paharului. Durerea soldului drept, care luase forma unei coxartroze s-a amplificat si la putin timp a parasit acest angajator care i-a dezamagit increderea si s-a dus sa se opereze.
          Poate ca, daca as fi stiut in acea vreme (acum 30 de ani), as fi putut evoca necesitatea pe care o avea de a exprima tradarea sau abandonul simbolic. El traise deja, din tinerete aceasta tradare, atunci cand, revenind din captivitate dupa razboi, a constatat ca tatal sau abandonase o frumoasa ferma in care traise inaintea razboiului. Totusi, il indrumase in mod expres sa nu o faca. Constatand ca tatal sau a vandut aceasta ferma pentru a cumpara alta in alta parte, a decis sa-si paraseasca familia pentru a lucra in uzina. Am zis poate pentru ca nu suntem intotdeauna gata sa auzim anumite lucruri si pentru ca nimeni nu poate trai sau schimba Legenda Personala a altuia.

CRURALGIA

          Cruralgia este, ca si sciatica, o intepatura care blocheaza nervul crural, uneori complet si ne impiedica sa mergem, sa ne deplasam sau chiar sa stam in picioare. (a se vedea capitolul picioare). E foarte important sa ne intrebam, dupa locul atins, ce se intampla in viata relationala. Care e persoana spre care nu vrem sa mai mergem, cu care nu mai vrem relatii ca cele existente azi, sau mai simplu nu mai vrem relatii deloc? Spre ce avem dificultati sa ne indreptam? Care e schimbarea materiala de care ne e frica? Ce lucru sau fiinta la care ne gandim sa-l posedam, ne scapa?
          Cruralgia este foarte interesanta pentru ca aceasta intepatura a nervului crural se manifesta, printre altele, la barbati prin dureri, uneori foarte jenante, intr-unul din cele 2 testicule, provocand uneori chiar umflarea aceluia care este pe partea nervului crural atins. E util sa punem intrebari in legatura cu umflatura? In orice caz, aceste intrebari pot da raspunsuri particulare graitoare chiar daca ele nu sunt obligat bine venite sau acceptate, in special in relatiile de cuplu.

                                                      FRACTURA
Sa dam un sens unei fracturi mi se pare evident. Trebuie vorbit de fapt prin ea insasi ca e vorba de o spartura / ruptura. Aceasta spartura se produce in tot ceea ce e structural si dur in corpul nostru, adica la nivelul scheletului, a oaselor. Fracturile sunt deci atingeri ale structurii noastre profunde care se sparg pentru a elibera tensiunea intalnita pe drum.
   Este important sa ne intrebam despre ceea ce e supus la tensiuni puternice in viata noastra, despre ceea ce rezista si risca sa se sparga datorita lipsei de suplete. Care este modul obisnuit de a gandi, convingerile profunde si structurale care sunt perturbate de trairea momentului. La ce schimbari de comportament, de convingeri sau de directie suntem in curs de a rezista? Fabula stejarului si a trestiei ne poate ajuta sa reflectam asupra acestui subiect.
          Locul fracturii vine sa descifreze sensul global si ne permite sa precizam domeniul vietii in care exista tensiunea. Oare este in relatiile noastre cu ceilalti sau cu lumea (picior), in actele noastre, in modul de a actiona sau de a suporta actiunile celorlalti (brate) ? Are dificultati relationale cu o femeie sau o intreprindere, vis-à-vis de cineva care nu mai stie pe ce picior sa danseze sau cui sa opuna rezistenta in a avansa, in a merge mai departe, de exemplu (e vorba de picioare si mai exact de glezna dreapta). Va fi indicat sa ne raportam in consecinta la capitolul care priveste fiecare din partile corpului care a suferit fractura pentru a afla sensul sau.
          Ma gandesc aici la cazul Clarei. Aceasta tanara adolescenta (12 ani), traia o situatie dificila in familie. Din diverse motive tatal sau genera o tensiune paterna si conflictuala in familie. Uneori se intampla, prin dezordinea si atitudinea sa relationala a provocat crize si in plus amenintarea ca o da afara devine argumentul definitiv. Oare, acest tata reprezinta totul pentru Clara. L-a plasat intotdeauna pe un piedestal. Imaginea sa era sacra si nu trebuia ca cineva sa-l critice.
          Totusi, atitudinea tatalui sau devenea excesiva, aceasta imagine incepea sa se lezeze. In cateva saptamani, primul semn al impactului evenimentelor au fost notele Clarei la scoala, au devenit mai slabe, desi facuse mereu parte din cei mai buni. Apoi, intr-o zi, intr-o ora de sport, prin intamplare un baiat (!!!) a lovit-o si i-a fracturat incheietura stanga.
          Era evident ca ea traia o fractura in viata sa. Imaginea acestui barbat puternic s-a spart. A trebuit sa se rupa ceva in ea pentru a transforma ceea ce traia. In acest timp si bine inteles intamplator, tatal sau s-a calmat. Tot timpul cat Clara a purtat gipsul, putine lucruri s-au schimbat aparent. Dar in schimb, notele au devenit bune imediat dupa scoaterea gipsului. Mai interesant e ca a inceput sa-l critice si sa judece in numeroase domenii pe cel ce era de neatins.

MIELOM /MALADIA LUI KAHLER
          Mielomul este o tumoare a maduvei osoase care, atunci cand se multiplica, se numeste maladia lui Kahler. Suntem in prezenta unei afectiuni de tip canceros si prin urmare putem, pentru mai multe detalii, s-o raportam la capitolul cancerului.
          Dincolo de asta, cancerul atinge maduva osoasa, adica ceea ce e mai profund, subtil si secret in corpul uman (in afara glandelor endocrine). Din acest motiv viata a ascuns-o in interiorul oaselor. Aceasta maduva este purtatoarea codurilor noastre de viata cele mai profunde. Din acest motiv, doar grefele de maduva pot salva persoanele care au fost iradiate, adica a caror structura vibratorie celulara a fost perturbata, parazitata, bulversata, destructurata de o vibratie fenomenala care e cea a atomului.
   Suntem prin urmare in prezenta unei atingeri care striga aceasta pierdere a structurii. O traire constienta sau nu (sau o acumulare de trairi) a bulversat codurile noastre interioare cele mai profunde si secrete. Am pierdut convingerile si reperele fundamentale. Dezordinea s-a instalat in sufletul si in corpul nostru. Suntem, fara indoiala, noi insine, pierduti, rataciti si nu mai gasim sensul axelor noastre majore ale vietii.

DECALCIFIEREA /DEMINERALIZAREA/ DURERILE OSOASE/ OSTEOPOROZA
Scheletul si oasele reprezinta structura noastra, arhitectura interioara. De fiecare data cand ne dor oasele, inseamana ca suferim in structura interioara, in credintele noastre despre viata. Marea majoritate a acestor structuri sunt inconstiente, sunt arhetipurile cele mai profunde, pe care ne sprijinim inconstient si in permanenta in viata cotidiana, in relatia noastra cu viata. Oasele reprezinta ceea ce este mai profund in corpul nostru, in jurul lor se construieste totul, pe ele se sprijina totul. Reprezinta ceea ce este mai dur, rigid si solid in noi. Prin urmare reprezinta ceea ce este mai profund in noi, in psihologia inconstienta, sunt arhitectura acesteia. Pe ele si in jurul lor se construieste si se sprijina raportul nostru cu viata.
       Cand suntem profund tulburati, atinsi, bulversati in convingerile noastre                 profunde, de baza, in raport cu viata, despre ceea ce credem ca este sau ar trebui  sa fie, structura noastra osoasa o va exprima printr-o suferinta sau o jena.
          Durerile osoase exprima suferinta uneori inconstienta, resimtita din cauza acestor tulburari. Cand e vorba de decalcifieri sau demineralizari, ideea de fragilitate, de pierdere a soliditatii, mai mult chiar de dezagregare a reperelor, vine sa se adauge sensului global. Fenomenul osteoporozei, care se dezvolta in mod deosebit la anumite femei, dar nu la toate, dupa menopauza, este un exemplu sugestiv. Aceasta demineralizare osoasa se dezvolta cu atat mai mult cu cat femeia traieste menopauza ca pe o pierdere a identitatii sau mai degraba a utilitatii feminine. Pentru ca imaginea arhetipala profunda a femeii este inca cea de a procrea. Aceasta a fost, de altfel, multa vreme singurul sau rol social. Femeile sterile sau aflate la menopauza sunt uneori considerate ca inutile, neproductive pentru colectivitate sau familie, erau chiar (sau mai sunt inca) respine de sotul lor.

PERIOSTITA

Este o inflamatie a periostului, adica a tesutului conjunctiv care inconjoara oasele. Ca orice inflamatie , periostita ne vorbeste de o stare de foc interior, de furie. Dat fiindca afecteaza periostul, ea priveste oasele adica structuralul din noi, prin tesutul care le inconjoara si le hraneste.
          Suntem in prezenta unui mesaj dureros, care ne vorbeste de dificultatea noastra, de o emotie la care nu ne adaptam, care hraneste structura noastra interioara. Avem dificultati in a accepta sa integram noile idei sau credinte care ar putea veni sa imbunatateasca raportul nostru cu viata. Exista posibilitatea ca acestea sa ne fi socat sau ranit (periostita post-traumatica). Inflamatia tesutului care inconjoara structuralul existent (oasele), serveste ca protectie, ca sa respinga ceea ce vine din interior, prin reactii, mai mult chiar violente.
   Localizarea periostitei desleaga bine inteles sensul global de dificultate de a lasa sa patrunda in sine noile date. Deci este bine sa ne raportam la partea corpului in cauza.
   Ma gandesc aici la cazul lui Gilbert care a venit sa ma consulte din cauza unei periostite a gambei drepte, in apropierea gleznei. Dupa decodarea acestei dureri, a fost usor pentru G. sa inteleaga ceea ce se intampla. De fapt era pe punctual de a trai in intreprinderea in care lucrase (partea dreapta), o reorganizare structurala in care el nu credea. Se revolta contra ei, refuza sa admita necesitatea ei sau sa inteleaga explicatiile care i-au fost date interzicandu-i-se orice comentariu. Se va schimba totul – si-a spus el. Furia si refuzul cresteau in el dar nu stia pe ce picior sa joace. S-a lovit intr-o zi, intamplator, de biroul lui, putin mai sus de glezna dreapta si periostita s-a declansat. Dupa reflectare si ajutor pentru a transforma evenimentul rau trait si a-l accepta, aceasta periostita a disparut complet.

RAHIALGIA

Rahialgia este asa cum indica si numele, o durere a rahiei care este numele medical al coloanei vertebrale. Rachis vine din grecescul rhakhis care inseamana axa. Coloana noastra vertebrala este axa centrala care este, in noi, trunchiul purtator in jurul caruia se organizeaza toata structura noastra si din care pleaca toate impulsurile nervoase care emana din sistemul nervos motor sau reflex (maduva epidurala ). Acest arbor interior este un referential major al organismului nostru atat in capacitatea sa motrica cat si cea purtatoare. E vorba de armura noastra si in acelasi timp de articulatia nostra profunda. Pentru a intelege, este suficient sa se constate la ce nivel o problema vertebrala poate handicapa, adica suprima, orice posibilitate de miscare a oricarei parti a corpului (chiar si indepartata de coloana).
          Rahialgia insemana ca ne doare axa. Reperele, referintele interioare simbolice sau reale, spatiale sau de actiune ne sunt dificile, dureroase, chiar suprimate sau inexistente. Excesul miscarilor interioare, perturbarea reperelor fundamentate, instabilitatea acestor repere genereaza tensiuni si dureri dorsale, adesea situate chiar la coloana vertebrala. Am ca dovada aceasta durere de spate care este maladia secolului, a acestui secol care este unul al instabilitatii si al exploziilor vechilor repere (morale, etice, respect, traditie).
          Rahialgiile inseamana deci crisparile noastre (justificate sau nu) fata de aceste schimbari sau disparitii a referintelor si dificultatea noastra de a ne adapta acestor faze de schimbare. Ele ne invita sa slabim, sa anticipam, sa acceptam miscarea pentru a ne proteja, fie ca aceasta are loc in mediul personal, profesional sau social.
Printre rahialgii, lumbago face parte din cele mai cunoascute.

LUMBAGO

Lumbago sunt durerile sau tensiunile resimtite la baza spatelui, la nivelul vertebrelor lombare. Aceste vertebre lombare sunt in numar de 5 si corespund celor 5 Principii energetice esentiale si celor 5 planuri bazice ale vietii oricarui individ, adica :
·                                 Cuplul (afectul)
·                                 Familia (structura afectelor)
·                                 Munca (materia)
·                                 Casa (structura materiei)
·                                 Tara (regiunea) (spatiul, mobilitatea si locul)
Atunci cand traversam o perioada dificila in viata sau avem dificultati sa acceptam si sa integram schimbarile care au loc, vertebrele noastre lombare si lumbago exprima teama noastra inconstienta sau refuzul acestor schimbari. Aceast lucru are loc adesea datorita faptului ca acestea bulverseaza obiceiurile noastre sau reperele si uneori este dificil sa acceptam fara crispare, chiar daca aceste schimbari au fost alese sau ne convin. Pot chiar, inconstient, sa produca teama. 
   Lumbago ne pote vorbi si de dificultatea noastra de a accepta reasezarile, in mod deosebit in mediul familial si profesional, mutarile in alte locuinte, separarile. Avem dificultati sa schimbam pozitia, atitudinea relationala, pentru ca vertebrele lombare sunt palierii majori, chiar daca nu sunt singurii, ai mobilitatii relationale pentru ca ei comanda picioarelor.

REUMATISMUL

Termenul reumatism este un termen generic care descrie toate starile dureroase ale articulatiilor. Reumatismele pot fi de mai multe tipuri, inflamatorii ca si artrita sau infectioase ca poliartrita, degenerative ca artroza sau metabolice ca si guta. E bine sa ne raportam la fiecare tip particular tratat in aceasta lucrare.
   Totusi ar fi bine sa retinem sensul global al reumatismului, acela ca reumatismul indica o dificultate de miscare, de a muta sau de a pune in miscare. Durerea asociata cu mobilitatea articulara duce la o scadere, o suprimare a acesteia, ne vorbesc de blocajele noastre (temeri sau refuz) constiente sau nu, in raport cu schimbarile simbolice sau reale de directie sau stare.
          Justetea analizei va fi completata de asocierea cu sensul locului atins de reumatism. Va fi bine sa ne raportam la partea corpului in cauza. Ma gandesc aici la exemplul Anei-Marie. Aceasta femeie foarte activa si plina de viata era si o mama foarte geloasa si posesiva fata de copiii ei. Timpul si viata au facut ca ei sa creasca si sa plece intr-o buna zi. S-au casatorit si doi dintre baieti au chiar copii. Oficial si consient, Ana Maria ar fi trebuit sa fie incantata si n-ar mai fi trebuit sa vrea sa aiba grija de ei. Or, ea a venit sa ma vada pentru un reumatism important la cele doua maini. Aceste dureri care atingeau uneori si coatele (acceptare), o deranjau mult si uneori o impiedicau sa doarma.
          Atunci cand i-am cerut sa-mi spuna ce o impiedica durerea sa faca sau ce o obliga sa faca, ea mi-a raspuns facand un gest cu mainile: sa tin, sa strang, sunt prin urmare obligata sa las (cedez) ceea ce incerc sa tin. Ce sau pe cine nu reusiti sa lasati, am intrebat-o? S-a ingalbenit si a inteles ca e vorba de copii. Din discutie a reiesit ca-i era teama ca o vor abandona. Avea obiceiul si isi obisnuise copiii s-o sune regulat (chiar si in fiecare zi) si a stiut sa se faca indispensabila in numeroase situatii. Ei erau astfel obligate sa apeleze la ea. Totusi, nurorile din cauze profesionale diverse au obligat-o sa cedeze. Inconstient Ana Maria se crispa, strangea mainile fara sa-si dea seama si a generat reumatismul care o face sa sufere.

SPONDIARTRITA ANCHILOZANTA

Spondiartrita anchilozanta (sa) este un reumatism aparte care atinge marea majoritate a barbatilor. Aceasta stare inflamatorie dureroasa atinge in deosebi lombarele si sacroiliacele (bazinul). Acest reumatism evolueaza spre o anchiloza progresiva, dureroasa si cu crize, daca nu e tratata corect sau persoana nu modifica anumite comportamente sau anumite obiceiuri de a trai ceea ce intalneste.
          Suntem intr-o dinamica foarte apropiata de lumbago. Sensul global este cel al unei dificultati majore de a gasi stabilitatea in viata. Se mai adauga si faptul ca sunt vizate si soldurile.
          Experienta personala ma face sa ma gandesc ca e vorba in general, mai ales de tensiuni care au legatura cu cele doua fundamente care sunt : cuplul (dreapta) si munca (stanga). Prezenta unei stari inflamatorii e semnul unei emotii negative, de tip manie sau ranchiuna, insotita de un sentiment de nedreptate sau tradare. Aceasta tradare, aceasta lipsa de fiabilitate, de incredere sau de sprijin posibil este clar marcata atunci cand iliacele (soldurile) sunt atinse. Se semnaleaza foarte clar suferinta fata de absenta stabilitatii reperelor vietii la care aspira totusi persoana, dar uneori fara, poate, sa aiba mijloacele necesare.
          Imi amintesc de Jean, acest inspector de politie care a venit sa ma vada pentru o spondiartrita. Traversa o faza in care atat cuplul cat si munca l-au destabilizat, l-au facut sa sufere.
          Sotia, psihic foarte fragil, avea regulat stari de delir mitomaniace, agravate de un misticism intretinut de terapeuti indoielnici. Munca sa era de asemenea dificil de grea pentru ca poate fi chemat in orice moment si avea, ca majoritatea colegilor, mijloace limitate pentru a duce la bun sfarsit misiunile, delincventa urbana moderna i se parea de neanghitit in cadrul legislativ existent.
          Teama fata de starile instabile ale sotiei, frica de a fi nevoit sa se desparta de ea desi aveau un copil, lipsa de sprijin in munca cat si instabilitatea programului, toate acestea au dus la producerea unei mari tensiuni interioare, unei disperari si unei crispari interioare majore care au declansat treptat spondiartrita anchilozanta. Singurul sau beneficiu ascuns si inconstient era ca va trebui, in afara crizelor, sa ramana acasa. El va putea astfel sa-si suprevegheze sotia fara sa mai fie nevoit sa mearga la munca. A fost foarte dificil sa-l determine sa constientizeze aceasta si sa cedeze.

SCIATICA


E o intepatura a nervului sciatic la iesirea din coloana vertebrala, la nivelul lombar. Are o semnificatie echivalenta celei din lumbago cu o precizie suplimentara. Lumbago este o durere de zona care vorbeste de o durere globala in timp ce sciatica este o durere de traiectorie care poate fi ambulatorie, de la coloana vertebrala pana la degetul mic sau mare al piciorului. Sciatica e o durere precisa care exprima in plus dificultatea de a elimina, abandona, in cazul schimbarilor, anumite scheme vechi. Sciatica urmeaza traiectoria meridianului energetic al vezicii care gereaza, pe plan energetic, evacuarea amintirilor vechi. E deci vorba de tensiuni legate de acceptarea schimbarilor pe unul din cele 5 planuri ale vietii, cauzata de dificultatea noastra de a abandona vechile credinte sau obiceiuri, vechile scheme sau modalitati de a gandi, de locul unde am gasit un anume echilibru si de obiceiuri in viata materiala si psihologica al caror confort par a ne fi de ajuns.
Toate aceste notiuni sunt, bine inteles, in raport cu lumea noastra relationala, pentru ca suntem la nivelul picioarelor.
          Unul din cazurile tipice este acela al sciaticii paralizante care blocheaza nervul sciatic complet si ne impiedica sa mergem, sa ne deplasam sau chiar sa stam in picioare (a se vedea capitolul despre picioare). Dupa partea atinsa, ce se intampla in viata noastra relationala? Care e persoana spre care nu mai vrem sa mergem, cu cine nu mai vrem sa avem relatii asemanatoare cu cele existente in prezent sau cu cine nu mai vrem sa avem relatii de loc? Spre cine ne e teama sa ne indreptam? Ce schimbari ne pune problema sau ce vina avem in raport cu ea? Ce dificultati avem de autorizat?
          Exista o mare asemanare de intrebari cu crulargia. Acest lucru e logic, pentru ca exista chiar si fizic. Diferenta majora intre aceste doua tensiuni, tine de traiectoria pe care o urmeaza. Cruralgia urmeaza meridianul stomacului si a pancreasului, o teama de a pierde , in timp ce traiectul sciatic (meridianul vezicii) vorbeste mai degraba de o teama de schimbare.

SCOLIOZA

  Aceasta deformare a coloanei vertebrale, care poate lua forme grave, are caracteristici distincte. Ea atinge copiii in timpul cresterii si se opreste intotdeauna dupa pubertate.
  Sa detaliem putin acest subiect plecand de la cateva constante simple si precizate deja in cartea mea precedenta. Faza de crestere a unui copil, este atunci cand creste, adica atunci cand se indreapta spre lumea adulta (cel putin ca aspect) parasind lumea copilariei. Cresterea sa psihica se face odata cu cea a coloanei vertebrale care se dezvolta intre doua axe bine definite care sunt bazinul si umerii.
          Scolioza apare atunci cand coloana creste intre acesti doi poli care raman la o distanta egala unul de altul, reperul inaltime ramanand la aceeasi distanta de sol. Ce reprezinta ele pentru copil si ce semnifica aceasta crestere care nu se vede in exterior? Umerii care sunt axa Yang a corpului si cea a actiunii (a se vedea capitolul brate) sunt reprezentarea tatalui in timp ce soldurile, care sunt axa Yin a corpului si  cea a relatiei (a se vedea capitolul solduri), sunt reprezentarea mamei. Sunt cele doua repere spatiale inconstiente pe care copilul le are de la locul lui si de la parintii sai, reali sau simbolici (invatamant, supraveghetori etc.). Daca lumea adultilor nu satisface copilul, dorinta lui de a misca propriile repere pentru a se intalni cu ale lor va disparea si copilul va refuza aceasta lume putin atragatoare. El va alege inconstient sa ramana in lumea sa de copil care-l satisface mai mult. Va fixa reperele exterioare ale cresterii sale, cele pe care le vede si le poate masura. Linia umerilor si a bazinului vor ramane deci la aceeasi inaltime. In acest timp coloana vertebrala, care reprezinta axa, referinta interioara, continua sa creasca. Si cum creste ea este obligata sa se inscrie intre aceste doua puncte fixe, ceea ce nu poate face decat torsionandu-se. In scurt timp criza devine grava si se spune ca e scolioza flambata. ? 
   A doua caracteristica a scoliozei este ca se sfarseste in totdeauna la finele  pubertatii. Or, pubertatea  reprezinta perioada in care copilul isi expune afectiunile in raport cu lumea exterioara, in care el verifica capacitatea de a-si gasi locul, de a se face iubit si recunoscut de aceasta lume exterioara.  Atunci cand isi gaseste locul, nu mai are nevoie sa-si fixeze reperele si poate sa le lase sa se miste.
Ma gandesc aici la Sylvaine. Aceasta tanara de 14 ani avea probleme de scolioza flambanta pentru care specialistii au sfatuit-o sa poarte de urgenta, 24 de ore din 24, un corset rigid care inchidea tot spatele copilei, timp de cateva luni daca nu chiar ani. Tatal sau care venea la consultatii pehtru probleme sciatice, mi-a vorbit de S. Dupa ce l-am sfatuit sa consulte mai multi medici inainte de a lua vreo hotarare, i-am explicat ceea ce se afla in spatele scoliozei fiicei sale si i-am propus sa o ajute sa inteleaga ceea ce se intampla si cum va putea sa schimbe acest program rau care nu o facea fericita. In paralel cu aceasta munca pe care o facem impreuna, l-am sfatuit sa mearga la un medic homeopat. In luna urmatoare, Sylvaine a oprit evolutia scoliozei (care a pierdut chiar 1-2 grade) si a reinceput sa creasca (3-4 centimetrii), ceea ce nu se mai intamplase de 1 an.
Ce se petrecuse in viata Sylvaineie? In anul anterior vizitei sale, Sylvaine si-a pierdut toate reperele, de alegere si decizie a adultilor. Mutarea intr-o locuinta noua, schimbarea scolii si activitatii profesionale foarte acaparanta a unui tata care parea prea absent, au determinat-o sa-si piarda increderea in lumea adultilor. Sylvaine avea totusi un “soare” in inima, prezenta si complicitatea profunda a unei prietene de la scoala care-i era foarte draga. A fost din nou tradata de adulti pentru ca parintii acestei prietene au decis sa se mute si mama prietenei a refuzat ca ele sa continue sa se vada din cand in cand sau sa corespondeze.
   Din acea zi, Sylvaine a incetat sa mai creasca si a decis sa-si pastreze reperele din copilarie. Am stiut ca a castigat lupta cand, dupa a treia sedinta, mi-a povestit ca in noaptea precedenta a avut un cosmar in care “un asasin a ucis un copil”…Maestrul Interior, inconstientul sau i-a transmis un mesaj interior foarte clar, imaginand ca ea a decis sa creasca prin simplul fapt ca “cineva a ucis copilul din ea”.

F. AFECTIUNILE  SISTEMULUI MUSCULO – TENDINOS

RUPTURA LIGAMENTELOR

Ligamentele sunt fibre netede care unesc intre ele oasele la nivelul articulatiilor. Rolul lor de a mentine e asociat cu rolul de elasticitate fundamental, pentru a permite miscarea. Ruperea acestor ligamente inseamna, prin urmare, pierderea momentana a acestui potential cat si cea de mentinere a articulatiilor.
Acest traumatism ne vorbeste de o ruptura a unei legaturi in noi, in viata noastra. Aceasta ruptura reala sau simbolica se poate pune in relatie cu articulatia in cauza, care va desavarsi sensul acestei rupturi.
          Ma gandesc aici la cazul lui Bernard. Intr-o zi, la unul din seminariile mele, am expus aceasta ideee a rupturii si am dat o serie de exemple. La un moment dat, am vorbit de problemele genunchiului si am explicat ca acestea inseamna probleme de tensiuni relationale cu altii si in special dificultati de cedare, de pierdere, de acceptare a ceva in legatura  cu relatia cu un altul.
   A urmat un urias ropot de rasete. M-am adresat persoanei care si-a exteriorizat astfel dezacordul si i-am cerut sa-mi explice ce era asa amuzant. Acest barbat mi-a raspuns ca avusese o entorsa asociata cu ruperea ligamentelor incrucisate interne la un genunchi acum 2 ani; doar pentru ca disputase un meci intens de fotbal si ca a lovit cu putere mingea. Si ca nu era nimic de inteles, ca era doar vorba de sport unde se mai intampla sa te accidentezi intamplator. L-am intrebat la ce genunchi s-a ranit. Dreptul mi-a raspuns. I-am propus sa se gandeasca la acea perioada, daca avusese tensiuni conflictuale in relatia cu o femeie sau ceva feminine, fata de care nu voia sa cedeze, sa accepte. L-am mai intrebat daca suferise vreo ruptura in acest sens.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu