luni, 2 mai 2011

Cromoterapia

Culorile
Una dintre caracteristicile uimitoare ale lumii vizibile este abundenta de culori. Aerul, apa si solul sunt colorate. Cerul este albastru, cenusiu sau intunecat-negru, uneori chiar rosu sau purpuriu. Solurile pot fi mai negre, mai brune, poate gri sau rosiatice. Ochiurile de apa pot parea colorate in albastru sau verde. De exemplu, chiar daca zapada nu este alba, care este o non-culoare, ea atrage toate nuantele spectrului. Oamenii sunt insa capabili sa perceapa doar rezultatul disiparii culorilor, care da senzatia de "alb".
Una din cele mai importante modalitati de a obtine informatii despre lumea inconjuratoare este analizarea culorilor oricarui lucru din natura. Trebuie sa nu utilizam puterea culorilor pentru a trata afectiuni sau boli, pentru a curata gandurile noastre, pentru a crea un mediu armonios in care sa ne traim viata sau sa ne desfasuram activitatea etc.
Modalitati de utilizare a culorilor
Suntem zilnic afectati de culori, de design si decoratii interioare, fie acasa, fie pe strada: panouri publicitare si alte semne, care sa ne faca sa cumparam anumite produse sau sa apelam la anumite servicii. Chiar si culorile imbracamintii ne pot influenta starea de spirit.
Decorarea casei
Utilizati culorile astfel incat sa creati o atmosfera placuta in casa. De exemplu, un dormitor zugravit in rosu ne poate supra-stimula si perturba somnul, cauzand chiar insomnii. Culoarea indigo induce calm si poate chiar stopa durerea de cap.
Respiratia colorata
Aceasta tehnica este foarte simpla: de fiecare data cand respirati, aerul pe care il inhalati are culoare pe care o doriti si o alegeti dvs. Astfel, va ajuta sa va concentrati asupra unui anumit lucru avand acea culoare. De exemplu, daca doriti sa respirati verde, concentrati-va asupra unui petic de iarba de un verde aprins sau asupra frunzelor de copac (de exemplu, stejar). Daca doriti sa va concentrati asupra acestui exercitiu, incercati sa aveti o activitate pe care o gasiti potrivita. Pentru aceasta, se utilizeaza cristalele.
Imbracamintea
Imbunatatiti starea de sanatate si de spirit alegand imbracamintea dvs. in functie de culoarea dorita. Alegeti esarfe de matase de culori diferite pentru a putea estompa puterea culorilor. Asezati petice de matase sub perna, in timpul somnului. Acestea trebuie sa aiba culoarea dorita de dvs. pentru a micsora tensiunea si stress-ul.
In continuare, vom prezenta cateva indicatii in legatura cu alegerea culorilor potrivite pentru imbracamintea dvs. in functie de starea dvs.
Imbracamintea de culoare rosie este utilizata pentru dinamizarea energiilor Yang. Pot fi purtate daca facem exercitiu fizic sustinut, insa doar pentru perioade scurte de timp.
Imbracamintea de culoare galbena e indicata pentru intarirea si dinamizarea creierului si a nervilor. Se folosesc in cazul suprasolicitarii intelectuale sau in cazurile de criza afectiva.
Imbracamintea de culoare portocalie ajuta la focalizarea constiintei in corp. Astfel, ne ajuta sa ne simtim mai bine, sa fim optimisti etc.
Imbracamintea de culoare verde sau gri trebuie purtata daca suferim de grave tulburari emotionale sau mentale. Dar nu trebuie purtate timp indelungat, in special cele verde crud.
Imbracamintea de culoare albastra sau violet este indicata deoarece aduce rafinament interior, calm, liniste. Dar, in timp, poate cauza oboseala, constipatie sau chiar indigestie cronica.
Imbracamintea alba evidentiaza puritatea. Astfel, cei din jurul nostru ne percep asa cum suntem intr-adevar.
Alimentatia
Alimentatia poate fi o modalitate potrivita de a absorbi vibratiile culorilor. Alegeti intotdeauna alimente proaspete. Evitati aditivii, conservantii, alimentele semi-preparate si utilizarea cuptorului cu microunde. Chiar si dieta poate avea rezultate mai bune daca acordati atentie culorilor alimentelor. De exemplu, alimentatia, bauturile si imbracamintea de culoare galbena ajuta la eliminarea excesului de grasimi din corp, in timp ce albastrul poate incuraja ingrasarea.
Lampa de cromoterapie
Se poate utiliza orice tip de lampa folosita de catre fotografi. Aceasta trebuie sa fie inchisa ermetic si i se pot atasa filtre colorate in functie de dorintele si necesitatile noastre. Atunci cand o folosim, trebuie sa ii atasam un filtru din sticla colorata pentru a-i da efectul dorit.
Cristalele vindecatoare



Prev | Next
Oana Hanganu

Alegerea unei bijuterii care contine cristalul potrivit va poate ajuta sa aveti mai mult succes in viata si sa va bucurati de o buna stare de sanatate. Elimina blocajele aparute la nivelul centrilor energetici si asigura buna functionare a „chakrelor".

Potrivit yoghinilor, energia Universului sustine toate procesele vitale si patrunde in corpul nostru prin „chakre" (centri energetici). Cuvantul „chakra" provine din limba sanscrita si inseamna „vartej" sau „roata". In cartea lor, „Centrii subtili de forta", Shalila Sharamon si Bodo J. Baginski descriu chakrele intr-un mod foarte sugestiv: acestea au forma de palnie de floare, iar nervurile petalelor sunt canale prin care patrunde energia cosmica.

„Din centrul fiecarei cupe de floare porneste un alt canal care se aseamana cu tija florii indreptandu-se catre coloana vertebrala si patrunzand direct in aceasta". Scrierile sanscrite vorbesc despre existenta unui numar de 88.000 de chakre, dar cele mai importante sunt in numar de 7 si se afla intr-o permanenta miscare rotativa, de unde si numele.

Chakrele: centri energetici
In cartea amintita mai sus, se spune: „Chakrele celor mai multi dintre noi au un diametru de cca. 10 cm si in fiecare astfel de centru energetic sunt prezente toate vibratiile coloristice, insa dominanta ramane o culoare care corespunde rolului principal al chakrelor". In cazul unui om e voluat spiritual, chakrele se dilata, frecventa vibratiilor sporeste, iar culorile corespunzatoare devin mai clare. De buna functionare a chakrelor depinde starea de sanatate a intregului organism. Pentru deblocarea chakrelor exista mai multe metode, printre care: meditatia, terapia prin sunete, terapia prin culori, terapia prin cristale. La aceasta din urma ne vom referi in randurile de mai jos.

Sistemul chakrelor si cristalele
Eliminarea blocajelor de la nivelul chakrelor se realizeaza prin aplicarea unui cristal pe locul corespunzator centrului energetic. Cristalul va fi lasat sa actioneze cel putin 30 de minute, timp in care „pacientul" trebuie sa se relaxeze, sa vizualizeze culoarea corespunzatoare chakrei si sa lase energiile cosmice sa actioneze.

Primul centru energetic este „chakra-radacina", care se afla la baza coloanei vertebrale si are culoarea rosie. „Guverneaza" glandele suprarenale care produc adrenalina si ajuta organismul sa raspunda la stimulii exteriori si, in acelasi timp, mentin echilibrul termic al corpului. Hematita, coralul, granatul si rubinul sunt cristalele recomandate pentru de blocarea chakrei - radacina. Al doilea centru energetic, „chakra sacrala" sau „pelviana" se afla sub buric si are culoare portocalie.

„Guverneaza" glandele sexuale si influenteaza buna functionarea a rinichilor. Cristalele corespunzatoare acesteia sunt carneolul si „Piatra Lunii". Al treilea centru energetic, „chakra plexului solar", se afla sub stern si are culoarea galbena. „Guverneaza" pancreasul, ficatul si sistemul digestiv, iar cristalele corespunzatoare sunt: citrinul, chihlimbarul si topazul. A patra chakra, cea a inimii, este localizata in centrul pieptului si are culoarea verde sau roz. Guverneaza timusul si sistemul circulator.

Cristalele corespunzatoare sunt: smaraldul, kunzitul, jadul si turmalinul. Al cincilea centru energetic, „chakra gatului" are culoarea albastra si „guverneaza" tiroida, iar cristalele corespunzatoare sunt: acvamarinul, calcedonia si turcoazul. A sasea chakra, cea frontala, se numeste si „chakra celui de-al treilea ochi". Are culoarea violet si „guverneaza" hipofiza.

Ametistul este cristalul corespunzator, dar pot fi utilizati pentru deblocarea acestui centru si safirul sau sodalitul. „Chakra coroana" este cel de al saptelea centru energetic si se afla in crestetul capului. Este alb-aurie, cu irizari violete, „guverneaza" epifiza, iar pentru deblocarea ei se folosesc cristalul de stanca si ametistul.

Purificarea cristalelor
Cristalele inmagazineaza energie din mediul inconjurator. Inainte de a folosi un cristal in scop terapeutic sau doar estetic (sub forma unei bijuterii) trebuie sa il purificati. Lasati-l peste noapte in apa curata in care ati dizolvat sare marina. Pentru a-l energiza, lasati-l apoi in lumina soarelui, de la primii zori, pana la amiaza.

Informatii pe tema

Puterea cristalelor

Ametist si cristal de stanca
■ Ametistul. Culoarea sa, in nuante de la purpuriu pana la violet profund, are cea mai inalta vibratie, fiind recomandat in meditatii, deoarece ajuta la deschiderea „celui de al treilea ochi", stimuland intuitia, capacitatea de intelegere a tot ce ne inconjoara si de acceptare a legilor Universului. Aduce armonie interioara si incredere in fortele proprii. Crestinii il asociaza cu lumina divina a lui Hristos, iar tibetanii considera ca este „piatra lui Budha".
■ Cristalul de stanca aduce lumina in suflet, restabileste echilibrul emotional, stimuleaza memoria, capacitatea de inmagazinare a cunostintelor si toate procesele de invatare. In cartea sa „Copiii indigo. Cum sa-i hranim si sa-i ingrijim", Doreen Virtue recomanda parintilor sa aseze un cristal alb in camera copiilor pentru inlaturarea energiilor negative.

Cristale rosii, galbene, aurii-portocalii
■ Agata rosie este recomandata femeilor insarcinate pentru ca ofera protectie atat viitoarelor mame, cat si copiilor. Acelasi efect il are si coralul. In plus, indiferent de purtator, coralul da un plus de energie si vitalitate deoarece stimuleaza circulatia sangvina.
■ Piatra Lunii. In Arabia, „selenitul" este un simbol al fertilitatii, iar in India, se spune ca pastreaza puterea astrului noptii, amplificand intuitia si puterea de descifrare a viselor. Piatra Lunii echilibreaza sistemul hormonal, iar in plan emotional, anuleaza teama de sentimente si implicare in relatii afective.
■ Chihlimbarul imbunatateste activitatea ficatului si cea a sistemului digestiv, purifica organismul si imbunatateste vederea. Citrinul previne aparitia diabetului, deoarece stimuleaza activitatea pancreasului, care secreta insulina, cu rol hotarator in metabolismul hidrocarburilor si mentinerea nivelului echilibrat al zaharului din sange.

Cristale verzi si albastre
■ Smaraldul este considerat „piatra iubirii univerale". La fel ca si jadul, smaraldul echilibreaza chakra inimii, asigurand buna functionare a sistemului cardio-vascular. Se spune ca aceasta chakra este „poarta catre suflet" si daca ea functioneaza corect, omul devine un adevarat purtator si transmitator al iubirii divine.
■ Acvamarinul, asemeni calcedoniei, favorizeaza cunoasterea de sine, ca o conditie esentiala pentru exprimarea adevaratei personalitati. Persoana care poarta acvamarin reuseste sa se „debaraseze" de trecut si sa isi vindece ranile sufletesti.
■ Turcoazul este unul dintre cristalele care echilibreaza chakra gatului. Daca acest centru energetic este blocat, omul are dificultati in a se exprima, in a comunica si relationa cu cei din jur. Turcoazul poate sa il ajute pe purtator sa „se deschida" catre lume. Este o piatra a norocului si a succesului pe toate planurile.
■ Safirul albastru ajuta la deschiderea „celui de al treilea ochi". Acest centru energetic este sediul fortei spirituale, al memoriei, al vointei, la gandirii rationale, dar si al intuitiei. La fel ca si sodalitul, safirul albastru trateaza tulburarile de vedere, imbunatateste memoria, capacitatea de sinteza si de analiza a informatiilor.


Numele dvs:

Adresa dvs. de e-mail:

Adresa de e-mail a prietenului:

Mesaj:





• Prima Pagina
• Moda & Beauty
• Reportaj & Actual
• Secretele bucatariei
• Sanatate & Psihologie
• Casa & gradina
• Calatorii
• Ioana Horoscop
• Ioana Visul Copiilor

Arhiva









Cromoterapia
Inca din Evul Mediu, vindecatorii si vrajitorii recurgeau adesea la cromoterapie ca la un mijloc de combatere a diverselor maladii. In zilele noastre, cercetatorii recunosc ca într-adevar culorile au efecte puternice asupra psihicului uman, iar prin intermediul psihicului asupra dispozitiei si sanatatii.

Culori ce stimuleaza si culori ce frineaza

Unele culori stimuleaza activitatea biologica a organismului, altele, dimpotriva, o frineaza. In acest context, un exemplu este anotimpul toamna, detestat de multi din cauza ploilor frecvente si a noroiului. Se sustine ca acestea atrag proasta dispozitie si sanatate precara. Este cunoscuta expresia melancolia de toamna, cind omul isi pierde interesul fata de tot si de toate, îi este somn în permanenta, îi scade apetitul sexual, iar functiile cerebrala si locomotorie sint mult încetinite. Aceste simptome se observa mai ales la femei. Conform unor statistici, femeile sint de aproximativ patru ori mai afectate decit barbatii de indispozitii si chiar stari depresive.
Cauzele: zona lipsei de lumina solara si a culorilor deschise
In realitate, cauzele, motivele melancoliei de toamna trebuie cautate în zona lipsei de lumina solara si a culorilor deschise. Fiind privati de o mare parte dintre excitantii cromatici cu care ne-am obisnuit în timpul verii, psihicul nostru, mai exact constientul si subconstientul nostru, luate împreuna, transmit mai putine impulsuri de comanda sistemului endocrin, care, la rindul sau, emite mai putini hormoni care stimuleaza procesele vitale din organism. Totodata, din cauza faptului ca sistemul imunitar functioneaza la jumatate din capacitatea sa, se reduce la jumatate rezistenta organismului si se agraveaza bolile cronice. Putem oare da un colorit mai aprins toamnei triste? Pentru aceasta este nevoie sa îndestulam lumea noastra cu unele culori mai deschise. Absenta luminii solare poate fi într-o oarecare masura completata cu lumina artificiala. Incaperea în care ne petrecem majoritatea timpului toamna trebuie sa fie bine iluminata, nici nu trebuie sa ne treaca prin cap sa stam în semiobscuritate. Dimpotriva, este de preferat culoarea alba, apropiata de lumina solara.

Bagheta magica a culorilor

Bagheta magica însa poate fi gama de culori perceputa de-a lungul zilei cu ochiul liber. Pe primul loc se situeaza culoarea rosie. Marele vindecator al Antichitatii Avicena recomanda ca remediu împotriva melancoliei de toamna purtarea unor haine de culoare rosie. In subconstientul nostru, culoarea rosie este asociata cu energia si puterea; ca urmare, îl binedispune pe om. Astfel, culoarea rosie alunga tristetea si emotiile negative, are efecte stimulatoare asupra organelor interne si a muschilor, în special asupra picioarelor. Desigur, în zilele noastre nu este la moda sa mergi la serviciu îmbracat în rosu, dar atunci cind vii seara acasa este bine sa-ti pui ceva rosu pe tine, o camasa sau o rochie sau cel putin sa te legi cu un baticut rosu. De asemenea, este indicat ca masa de la bucatarie sa fie asternuta cu o fata de masa sau cu o musama în carouri rosii. Este foarte util sa faci rost de o ceasca de culoare rosie, iar gospodinele sa-si cumpere cratite, tigai, ceainice etc. de aceasta culoare. Pe masa de lucru, la birou sau în camera noastra ar fi bine sa avem ceva de culoarea rosie: o mapa, niste flori, o pictura în armonie cu mediul înconjurator si atunci vom simti cum imediat ne revine buna dispozitie, ne calmam si ne creste tonusul.

Efectul de însanatosire al culorii portocalii
Efectul înviorator al culorii rosii este completat de efectul de însanatosire a culorii portocalii, care este extrem de util în tratarea dereglarilor aparatului digestiv, a bolilor de inima, precum si a disfunctiilor sistemului endocrin. Oranjul are efecte asupra rinichilor si vezicii urinare. Purtarea hainelor de nuanta oranj în casa te ajuta sa scapi de tristete si de spaime, previne caderile nervoase si ajuta la cresterea poftei de mincare, care dispare de cele mai multe ori în perioada toamnei.

Culoarea verde este benefica pentru vedere
Culoarea verde este benefica pentru vedere, pentru sistemul nervos si epiderma. Verdele este un minunat vindecator, care ajuta organismul sa elimine toxinele si sa scape de constipatie. Aceasta culoare mai este considerata culoarea recoltei, contribuind la buna circulatie a limfei în organism, eliminarea sucului gastric si a transpiratiei. In acelasi timp, culoarea verde întareste sistemul nervos central, stimuleaza activitatea cerebrala, perceptia informatiilor si o gindire coerenta si precisa. Cind în camera exista obiecte de culoare verde deschis, atunci în dispozitia persoanelor aflate în acest loc se simte o nota de veselie. Din toata gama de culori cea mai armonioasa este verdele, care contribuie la solutionarea unor probleme destul de dificile. Totodata, actiunea sa favorabila mareste functiile inimii si plaminilor. De aceea, oamenii se simt confortabil cind în încapere exista pete de culoare verde, chiar daca ele nu sint foarte mari sau foarte deschise - acestea oricum au efect odihnitor asupra ochiului.

Efectul curativ al culorii albastre
Extrem de puternic este efectul curativ al culorii albastre, care calmeaza stresul si emotiile, scade tensiunea arteriala, micsoreaza durerile în cazul sciaticii si al ulcerului la stomac. Daca un bolnav de pneumonie priveste îndelung un obiect de culoare albastra, atunci acesta se vindeca mult mai repede. Multa lume care sufera de insomnie nu stie ca daca citeste la o lampa cu abajur albastru somnul nu va întirzia sa apara. Efectul va fi acelasi daca în camera în care dormim punem pe perete un covor de culoare albastra sau bleu. Trebuie sa facem în asa fel ca toamna la birou si acasa ochiul nostru sa se bucure de întreaga gama de culori. Veti vedea atunci ca melancolia de toamna va ramine doar o stare... poetica.

Un alt fel de cromoterapie

"Culoarea, aceasta fermecatoare insusire a tot ce ne inconjoara, poate aduce in sufletul nostru bucurie sau tristete, caldura sau raceala, agitatie sau liniste. Ea ne face sa ne simtim mai aproape sau mai departe de noi insine, iar de felul in care ne pricepem sa o utilizam depinde, in mare masura, echilibrul nostru, linistea interioara proprie, bogatia trairilor noastre afective dar si starea noastra fiziologica".

Lasind la o parte culorile zugravite pe peretii camerelor, acestea avind si ele o foarte mare importanta, dra Camelia Ene, specialista in cromoterapie, ne-a vorbit despre culorile florilor si cele din vestimentatie: "Atit florile, cit si hainele pe care le purtam, au culori care pot fi receptate de noi sau de altii de linga noi si ca un posibil mesaj purtator de semnificatii inteligibile. Numai ca, marea varietate de culori a naturii si a obiectelor de vestimentatie este vazuta, simtita si apoi codificata si decodificata intr-un anumit fel, in functie de experienta, gustul estetic si preferintele fiecaruia".
Astfel, spune dra Ene, rosul florilor poate declansa efecte calorice, stimulind comportamentul de lupta. Desi este o culoare foarte calda, rosul este un stimulator general: excita, irita, provoaca, mobilizeaza, incita la actiune. In acelasi timp, culoarea rosie este si un foarte bun stimulator intelectual, insufletind, activind si facilitind asociatiile de idei. Privind rosul aprins al florilor ne creste presiunea sanguina si ni se activeaza respiratia, avind senzatia de caldura.

Florile albastre ofera liniste interioara si genereaza o placuta ambianta afectiva si meditativa. Indeamna la calm si reverie. In schimb, in exces, conduc la depresie, dind senzatia de nostalgie.
Verdele plantelor este relaxant si dadator de speranta, dind senzatia de prospetime si sentimentul nutritiei asigurate. Totodata, faciliteaza deconectarea nervoasa. In plan fiziologic, scade presiunea sanguina si dilata vasele capilare. Florile galbene dau senzatia de caldura, intimitate, satisfactie, admiratie si inviorare. Pot fi un bun calmant al psihonevrozelor, sporind atentia si predispunind la comunicativitate.
Dar si culorile hainelor pe care le imbracam pot avea efect asupra starii noastre de sanatate. "Hainele albe au o nota de prospetime, pace si echilibru. Cele de culoare rosie sint benefice pentru persoanele cu tensiunea scazuta, lipsite de energie. Vesmintele de culoare albastra au efect linistitor, protector. Galbenul din vestimentatie are efect asupra ficatului, stimulind functia hepatica. Este culoarea altruismului si detasarii de lucruri materiale. Fiind situat la mijlocul spectrului, verdele este culoarea echilibrului, a armoniei, hainele de culoare verde avind un efect minunat asupra echilibrului nostru interior", spune dra Camelia Ene. Desigur ca toate aceste sugestii nu pot fi epuizate aici. Sa retinem doar ca atit florile pe care le oferim sau le primim in dar, cit si hainele imbracate zilnic, ne pot ajuta sa trecem peste neplacerile create de diverse probleme de sanatate.

Semnificatia culorilor
Culorile pe care le preferam pot indica anumite calitati ale persoanelor ce le poarta. Astfel, culorile pot avea semnificatii pozitive sau negative.
Rosu
Pozitiv: silitor, apreciativ, decis
Negativ: aspru, brutal, libidinos, neobrazat si incapatânat
Portocaliu
Pozitiv: tandru, viteaz, spirit liber, darnic si altruist
Negativ: arogant, dominant, inselator si vanitos
Galben
Pozitiv: incisiv, drept, direct, onest, fara prejudecati
Negativ: cinic, superficial, critic, preocupat si precipitat
Verde
Pozitiv: sensibil, binevoitor, talentat, tolerant si discret
Negativ: lacom, suspicios, o persoana pe care nu te poti baza
Albastru
Pozitiv: pacifist, impaciuitor, credincios, virtuos, reflexiv si dedicat
Negativ: malitios, egoist, neiertator, lipsit de onestitate si slab
Indigo
Pozitiv: organizat, optimist, pur, cu discernamânt, maleabil
Negativ: obsedat, fals, umil si fara masura
Purple
Pozitiv: o fire artistica, mistica; suflet mare, nobil si altruist
Negativ: se considera important, fara mila si snob
Negru
Pozitiv: creativ, idealist, talente ascunse; o fire puternica
Negativ: enervant, superior, disperat
Alb
Pozitiv: onest, binevoitor, nu e prost-crescut
Negativ: lipsit de sentimente, aspru, rigid, lipsit de succes
Gri
Pozitiv: spirit sanatos, autentic si spartan, are o reputatie de neatins
Negativ: nevoias, abatut, bolnav, se simte foarte prost dispus
Argintiu
Pozitiv: revelator, impartial, viclean si contemplativ
Negativ: siret, incorect si incoerent
Auriu
Pozitiv: spirit luminat, abundent, matur; isi atinge scopul cu succes
Negativ: obstructiv, ursuz, cinic si inadaptat
Video:

Firicel Ciarnau - Cauzele subtile ale bolilor

Gheorghe Iovu - Clipe de bucurie


Gheorghe Iovu - Lacrimi

Gheorghe Iovu - Trecerea timpului


Sfaturi diverse

Zerul este un produs foarte valoros. Contine lactalbumina, lactoza, saruri minerale, enzime, vitamine. Poate fi folosit tranzitoriu, dupa dieta hidrica la copii cu tulburari acute de nutritie. Este colagog, diuretic, stimuleaza activitatile intestinelor. De doua ori pe zi, se recomanda consumul unei cesti de zer indulcit cu putina miere. Sugarilor li se administreaza 2-3 lingurite inainte de alaptare. Indicat in anemii, dispepsii, guta (cura de zer de la 500 ml pana la un litru pe zi). Trebuie sa fie proaspat si foarte curat. Sub forma de comprese (uz extern) este foarte eficient impotriva degeraturilor.


Semnificatia culorilor
Culorile pe care le preferam pot indica anumite calitati ale persoanelor ce le poarta. Astfel, culorile pot avea semnificatii pozitive sau negative.
Rosu
Pozitiv: silitor, apreciativ, decis
Negativ: aspru, brutal, libidinos, neobrazat si incapatânat
Portocaliu
Pozitiv: tandru, viteaz, spirit liber, darnic si altruist
Negativ: arogant, dominant, inselator si vanitos
Galben
Pozitiv: incisiv, drept, direct, onest, fara prejudecati
Negativ: cinic, superficial, critic, preocupat si precipitat
Verde
Pozitiv: sensibil, binevoitor, talentat, tolerant si discret
Negativ: lacom, suspicios, o persoana pe care nu te poti baza
Albastru
Pozitiv: pacifist, impaciuitor, credincios, virtuos, reflexiv si dedicat
Negativ: malitios, egoist, neiertator, lipsit de onestitate si slab
Indigo
Pozitiv: organizat, optimist, pur, cu discernamânt, maleabil
Negativ: obsedat, fals, umil si fara masura
Purple
Pozitiv: o fire artistica, mistica; suflet mare, nobil si altruist
Negativ: se considera important, fara mila si snob
Negru
Pozitiv: creativ, idealist, talente ascunse; o fire puternica
Negativ: enervant, superior, disperat
Alb
Pozitiv: onest, binevoitor, nu e prost-crescut
Negativ: lipsit de sentimente, aspru, rigid, lipsit de succes
Gri
Pozitiv: spirit sanatos, autentic si spartan, are o reputatie de neatins
Negativ: nevoias, abatut, bolnav, se simte foarte prost dispus
Argintiu
Pozitiv: revelator, impartial, viclean si contemplativ
Negativ: siret, incorect si incoerent
Auriu
Pozitiv: spirit luminat, abundent, matur; isi atinge scopul cu succes
Negativ: obstructiv, ursuz, cinic si inadaptat
Video:

Firicel Ciarnau - Cauzele subtile ale bolilor

Gheorghe Iovu - Clipe de bucurie


Gheorghe Iovu - Lacrimi

Gheorghe Iovu - Trecerea timpului


Sfaturi diverse

Zerul este un produs foarte valoros. Contine lactalbumina, lactoza, saruri minerale, enzime, vitamine. Poate fi folosit tranzitoriu, dupa dieta hidrica la copii cu tulburari acute de nutritie. Este colagog, diuretic, stimuleaza activitatile intestinelor. De doua ori pe zi, se recomanda consumul unei cesti de zer indulcit cu putina miere. Sugarilor li se administreaza 2-3 lingurite inainte de alaptare. Indicat in anemii, dispepsii, guta (cura de zer de la 500 ml pana la un litru pe zi). Trebuie sa fie proaspat si foarte curat. Sub forma de comprese (uz extern) este foarte eficient impotriva degeraturilor.



Culori - indicatii si contraindicatii
Culoare Indicatii Contraindicatii
Rosu • anemie
• bronsita
• slabire fizica
• depresie
• reumatism
• gripa, guturai
• oboseala
• paralizie
• tuberculoza
• tulburari respiratorii • stari inflamatorii, tulburari emotionale
• temperament sangvin, coleric sau hipertensiune
Portocaliu • obsesii
• astm cronic
• debilitate mentala
• deceptii
• epilepsie
• holera
• ipohondrie
• manie
• dureri de urechi
• hemoragii nazale
• zgomot in urechi
• tuse cu expectoratie, tuse uscata • astm
• bronsita
• febra
• halucinatii
• inflamarea rinichilor
• isterie
• melancolie
• pietre la vezica biliara
• reumatism (cronic sau nu)
• spasmofilie
• stress
• ulceratii cronice ale corneei
Galben • afectiuni ale ficatului si ale vezicii biliare
• balonari
• celulita
• colita
• diabet
• eczeme
• edeme
• hemoroizi
• indigestie
• migrene
• paralizii, paraplegii
• tulburari stomacale • febra
• inflamatii acute
• palpitatii cardiace
Verde • cancer
• tumoare la sān
• dureri de cap, dureri de cap nevralgice
• gripa
• hipertensiune - nu exista contraindicatii
Albastru • abcese gingivale
• afectiuni ale gātului
• afte
• apoplexie
• arsuri
• boli femeiesti
• colica
• dereglari nervoase
• diaree
• inflamari ale gātului
• dureri de cap si de dinti
• epilepsie
• febra tifoida
• friguri
• gusa
• hemoroizi
• icter
• encefalita
• inflamarea intestinelor • scarlatina
• sete patologica
Indigo • nimfomanie
• afectiuni ale nasului si urechilor
• astm
• boli de plamāni
• bronsita
• cataracta
• delirium tremens
• dezechilibre mentale grave
• deziluzii
• halucinatii
• ipohondrie
• isterie
• melancolie cronica • migrene
• obezitate
• obsesii
• otalgie (dureri de urechi)
• paralizie faciala
• pierderea simtului mirosului
• pneumonie
• reumatism
• hemoragii nazale
• sinuzita
• surditate
• tulburari de vedere
• tulburari mentale
• tuse uscata
• ulceratii cronice ale corneei
• vājāit in urechi
Violet • cataracte
• celulita
• crampe
• epilepsie
• insomnie
• leucoree
• meningita cerebrospinala
• nevralgii
• nevroze
• reumatism
• sciatica
• SIDA
• tulburari ale splinei, vezicii, rinichilor
• tulburari de vedere
• tulburari mentale
• tumori - nu exista contraindicatii

Video:

Firicel Ciarnau - Cauzele subtile ale bolilor

Gheorghe Iovu - Clipe de bucurie


Gheorghe Iovu - Lacrimi

Gheorghe Iovu - Trecerea timpului


Sfaturi diverse

Calciul este cel mai abundent mineral din organism. Pentru copiii pana la 1 an, nevoile zilnice sunt de 0,7 grame, 1 gram pana la 10 ani, 1,2 grame intre 10 si 12 ani, 1,4 grame intre 12 si 18 ani. In timpul sarcinii se recomanda 1,2 grame calciu zilnic, iar in perioada de lactatie 1,3 grame zilnic. Cele mai bogate produse in calciu sunt: toate produsele lactate, galbenusul de ou, legumele (inclusiv fasolea verde si boabele), mazarea (boabe), morcovii, telina, gulioarele, castravetii, varza, fructele (indeosebi merele), cerealele, floarea soarelui, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu